“Upravom grada je potrebno upravljati kao firmom“

Međunarodni okrugli stol na temu „ Najbolje prakse u upravljanju gradom – prošlost, sadašnjost i budućnost“ održao se sinoć, 25.04. u Kongresnom centru Zagreb

    Prva

Na temu organizacije međunarodnog okruglog stola došla je organizaciji udruge polaznika i diplomanata MBA Studija – MBA Croatia koja već četiri godine uspješno organiziranja redovita predavanja, radionice, konferencije i okrugle stolove. Gosti okruglog stola bili su Alastair Watson, bivši gradonačelnik Bristola iz Velika Britanija, Rupert Gole, prvi i jedini gradonačelnik Šentruperta iz Slovenije te Sandra Švaljek, aktualna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba.

Cilj ovog okruglog stola bilo je definirati i otkriti najbolje prakse upravljanja zajednicom, podijeliti iskustva različitih gradova, raspravljati o društvenoj svijesti o kvaliteti života među različitim gradovima ali i implementaciji prošlih i aktualnih otkrića te budućih izazova.

Okrugli stol moderirao je Željko Ivanković spretno vodeći diskusiju na engleskom. Razgovaralo se komparativnim prednostima spomenutih gradova i rezultatima koje su polučili. Alastair Watson predstavio je Bristol kao grad sa gotovo pola milijuna ljudi, dok sa širom okolicom čini gotovo milijun. Bristol svoju reputaciju gradi prvenstveno na jakoj spregi grada i tehničkih sveučilišta. Praksa je pokazala da upravo sveučilište služi kao generator školovanje radne snage koja svoja radna mjesta pronalazi upravo u tome gradu i zato ga nazivaju „sticky city“ ili grad za koji se oni koji dođu „zalijepe“.  Watson ističe kako je ocima koji upravljaju gradom Bristolom od prioriteta ulaganje u socijalnu brigu građana što prije svega podrazumijeva brigu o starijima, djeci, nemoćnima i zdravstvu. O ekonomiji dodaje

„Bristol je jedini grad u Velikoj Britaniji koji ima pozitivan BDP i ne zahtjeva dodatna financiranja od strane države“.

Watson     Sandra      Rupert Gole

Rupert Gole, gradonačelnik Šentruperta sa svega 2.800 tisuća stanovnika podijelio je svoja iskustva. Gole je 2007 godine izabran za gradonačelnika te male općine i do danas obnaša tu funkciju. U posljednjih deset godina izdvojio nam je slijedećih par uspješnih primjera upravljanja gradom „ Otvorili smo prvi muzej  „kozoleca“ na otvorenom. Kozolec je tradicionalno slovensko drveno sušilo za sjeno i hranu sa pripadajućim krovićem. Muzej koristimo i za javne i privatne priredbe i organiziranje događaja što nam donosi dodatne prihode. Kroz muzej plasiramo proizvode lokalnog stanovništva; suvenire i domaću hranu. Samo muzej nam svake godine posjeti preko 20.000 posjetitelja. Zatim smo organizirali javno poduzeće „Energetika“ preko kojeg proizvodimo i prodajemo struju lokalnom zatvoru. Među zatvorenicima se nalazi i ne mali broj osuđenih poduzetnika koji su i radnici u tom poduzeću za vrijeme odsluženja kazne, a svojim znanjem su od firme u koju je uloženo 7.500€ podigli je na firmu od 1 milijune Eura godišnjeg prometa.“ Našalio se Gole kako i oni popravljaju broj stanovnika u Šentrupertu. Posebno je ponosan na prvo sagrađeni nisko energetski vrtić iz drveta koji je svojedobno poslužio kao pilot projekat za Sloveniju, a danas se već sagradilo preko 40 takvih vrtića diljem države.

Sandra Švaljek, nam je na pokazala kako glatko i tekuće koristi engleski jezik i uvodno je rekla „Upravom grada potrebno je upravljati kao firmom“ za primjer je dala Zagrebački holding koji zapošljava preko 27.000 ljudi i generator je usluga i obrtaja kapitala u Gradu Zagrebu. Švaljek smatra da je najveći izazov Grada Zagreba danas odljev mozgova i cilj joj je poraditi na tome da privlačimo talente. Jedan od načina ističe je brendiranje Zagreba kao grada za studiranje u međunarodnim razmjerima, a prvi korak je implementacija akademskih programa na engleskom jeziku. Švaljek dodaje

„ podizanje svijesti o jačanju Zagreba kao destinacije školovanja, zapošljavanja i kvalitetnog života stvari su na kojima ću, između ostalog, poradit“.

Ono što je za gradske oce našeg grada prednost jest da osim uspješne suradnje sa upravom grada Beča, dostupnost informacija i suradnje sa ostalim gradonačelnicima, baš poput razgovora na ovom međunarodnom okruglom stolu u organizaciji udruge MBA Croatia, vrlo je dostupna i do sada smo nailazili na potpunu suradnju.

Sudionici su se složili da je teško definirati kvalitetu život u jednom gradu. Ipak Watson je izdvojio „naglasak na socijalne pogodnosti“, Gole „upravo ono što imamo u Šentrupertu i životom sa kojm sam ja jako zadovoljan a to su: svijež zrak, mir, sigurnost, radna mjesta i zdrava hrana“ dok je Švaljek dodala „kvaliteta života u jednom gradu sažeta je u svemu nabrojanome“.

dečki

Uprava udruge MBA Croatia

Autor: Zrinka Peharec

en_USEnglish