Guverner HNB-a, Boris Vujčić – “Hrvatska na putu za Euro”

Guverner HNB-a, gospodin Boris Vujčić

Udruga MBA Croatia organizira novo predavanjeu utorak 26.10.2021. u DoubleTree by Hilton, Ulica Grada Vukovara 269A, s početkom u 17 sati na temu:  “Hrvatska na putu za Euro”

Gost predavač je guverner HNB-a, gospodin Boris Vujčić.

 

Fizička mjesta na ovom predavanju su ograničena unutar dvorane.

Predavanje prenosimo i ONLINE putem preko Entrio streaminga.

 

O predavanju: 

Planovi hrvatske Vlade i HNB-a su da Hrvatska 1. siječnja 2023. usvoji Euro kao svoju valutu, odnosno da uđe u Eurozonu. Što će se sve događati do tada, što možemo očekivati oko cijena i kako će to utjecati na poslovanje i konkurentnosti Hrvatske.? Hoće li naša zemlja time postati privlačnija za investicije i za brži i bolji razvoj? Na ta pitanja, ali i brojna druga, odgovor će nam dati gospodin Boris Vujčić, Guverner HNB-a.

 

O predavaču:

Boris Vujčić rođen je 2. lipnja 1964. u Zagrebu. Diplomirao je 1988. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1996. godine. Od 1989. do 1997. bio je asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kada je stekao znanstveno zvanje docenta. Kao dobitnik Fulbrightove stipendije 1994./1995. pohađao je doktorski studij na Odsjeku za ekonomiju Michigan State University u SAD-u. Godinu 1995./1996. proveo je u Europskoj komisiji u Bruxellesu, najprije kao pripravnik, a zatim kao vanjski suradnik Odjela za monetarne poslove. Od prosinca 1996. do imenovanja za zamjenika guvernera HNB-a radi kao direktor Direkcije za istraživanja HNB-a. Boris Vujčić imenovan je zamjenikom guvernera Hrvatske narodne banke 15. srpnja 2000. odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Odlukom Hrvatskog sabora od 13. srpnja 2006. povjeren mu je još jedan šestogodišnji mandat na funkciji zamjenika guvernera. Od 2005. bio je i zamjenik glavnog pregovarača u pregovorima RH s EU-om, a od rujna 2016. do rujna 2019. član Upravljačkog odbora ESRB-a (European Systemic Risk Board). Od listopada 2016. predsjedatelj je Upravljačkog odbora Druge bečke inicijative (Vienna 2.0 Initiative).

Boris Vujčić izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 2003., a od 2004. predaje kao vanjski suradnik – izvanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njegova su područja specijalizacije i izvođenja nastave monetarna analiza, ekonomija rada i međunarodne financije. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova. Tijekom karijere bio je gost istraživač ili predavač na više sveučilišta, primjerice University of Sussex, University of Freiburg, University of Kentucky, vanjski suradnik Međunarodne organizacije rada (ILO), član uređivačkog odbora više časopisa, poput Comparative Economic Studies, član savjetodavnog vijeća Center for Financial Innovation and Financial Stability, Federal Reserve Bank of Atlanta, član Upravnog vijeća Global Development Network te je obnašao niz drugih funkcija.


Guvernera Vujčića publikacija GlobalMarkets  proglasila je najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2018. godini, a časopis The Banker dodijelio mu je priznanje za najboljega europskog guvernera i najboljega guvernera u svijetu za istu godinu. Izvršni odbor Mađarske narodne banke dodijelio mu je 2021. Nagradu Lamfalussy, ugledno međunarodno priznanje za cjelovitu karijeru, s posebnim naglaskom na zasluge za uspješan proces integracije Hrvatske u EU, uključujući pridruživanje Hrvatske mehanizmu ERM II.

 

Za članove Udruge MBA Croatia ulaz je slobodan (prijave na Entrio linku-MBA Croatia Members – offline ili online) dok ostali sudjeluju donacijom u iznosu od 80,00 HRK (Donors – offline ili online)

Prijavit se možete OVDJE!

Napomena:

Zbog preporuka civilnog stožera o broju okupljenih u istoj dvorani, mjesta na ovom predavanju su ograničena.

Vidimo se!

MBA Croatia

en_USEnglish