Sve se može i sve je moguće

Ivona Barun

Uvijek nasmijana Ivona Barun izuzetno cijeni svaki korak na svom životnom putu. U svojim mladim danima prvo je odredila ono što sigurno ne želi što joj nije bio lakši put, ali vrijednosti koje je usvojila kroz sport su joj puno pomogle na takvom putu. Od Splita i Zagreba, preko nekoliko gradova Europe, vratila se u Zagreb, a u nastavku možete pročitati njezin intervju.

Kako bi sebe opisali?

Sebe bih opisala kao ambicioznu osobu čiji su osnovni pokretači kontinuirani razvoj i učenje. Također me pokreče stvaranje nečeg novog i/ili boljeg, kreativnost i mašta uz integritet i zaigranost kao glavne odrednice karaktera i filter kroz koji gledam svijet. Moj glavni moto je „Nema ne može se“ – drugim riječima, sve se može i sve je moguće. Ustrajem u svemu što radim uz nepokolebljivi optimizam i nastojanje da djelujem s integritetom. 

Profesionalno sam Magistra sociologije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica ljudskih potencijala s diplomom Instituta za Management te diplomantica Cotrugli Business School E/MBA programa 16. generacije koji sam završila 2021 godine.

Trenutno se dalje obrazujem na područja leadership-a i coaching-a.  

 

Što je sve definiralo Vaš profesionalni put do danas?

Rekla bih kako je moj profesionalni put do danas definirala u prvom i najvažnijem stupnju sredina u kojoj sam odrastala. Okruženje mi je pomoglo da prije izbora pravca u kojem se želim privatno i profesionalno razvijati, odredim prvo ono što sam sigurna kako ne želim. Iako početak takvog puta nije bio lagan, za mene je bio motivirajući i u konačnici nagrađujući.

Prvo radno iskustvo koje sam stekla dosta rano, između drugog i treće razreda opće gimnazije, bio je prozor u poslovni svijet što me dalje poticalo da kao učenik i student kontinuirano radim i volontiram. 

Uz kontinuirani rad tijekom redovitog studija među kojim bih istakla rad u Zakladi Friedrich Ebert i Udruzi Općina, volontirala sam na programima Obiteljskog centra i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Uz redoviti studij, rad i volontiranje bila sam i stipendistica Grada Solina i Zaklade Hrvatska za djecu nastavno na uspješne studentske rezultate. 

Dotakla bih se i utjecaja sporta na moj put, naime, rukomet koji sam trenirala tijekom osnovne i srednje škole. Pripreme i treninzi koji su se ponekada odvijali i dva puta dnevno svakako su nešto što me izgradilo po pitanju discipline i ustrajnosti, te mi pomoglo dalje u privatnom i profesionalnom životu. Sport je jedan predivan svijet koji daje kvalitetne temelje, uvide i vrijednosti koji se kasnije lako mogu primijeniti u poslovnom svijetu i u životu općenito. 

Ono što je također imalo utjecaj na daljnji razvoj moje karijere je boravak u Belgiji i Nizozemskoj koji su na poseban način obogatili moje životno iskustvo i profesionalni put te stvorili poznanstva koja i danas traju. 

Rad na projektima u Njemačkoj, Belgiji i Sloveniji je također dio mojeg internacionalnog profesionalnog iskustva, motivirana privrženošću ljudima, društvu i kontinuiranoj težnji da se na razini pojedinca i društva neprestano razvijamo. 

Vjerujem kako su sva ova iskustva oblikovala mene kakva jesam danas i pomažu mi u daljnjem profesionalno radu, ali i na privatnom polju. 

 

Zašto ste se odlučili na upisivanje MBA programa?  

Ponuda poslodavca za financiranjem MBA studija na Cotrugli Business School je za mene bila izvrsna prilika koja se ne odbija i objeručke sam je prihvatila. Kroz program studija sam svoja znanja i vještine kroz ekonomski segment kolegija podigla na višu razinu. Također, program mi je omogućio upoznavanje i povezivanje s vrhunskim stručnjacima i liderima iz poslovnog svijeta i akademske zajednice. 

 

Koja razlika je u vođenju ljudi i poslovanja prije i nakon završene MBA poslovne škole?

Kolegiji koji su obuhvaćali teme vođenja i razvoja naglasak su stavljali na definiranje vlastitog sklopa vrijednosti, a potom razumijevanje i prepoznavanje vrijednosti onih koje vodimo. Nakon MBA programa bolje sam shvaćala vrijednosti svakog člana tima kao i gdje leži njihova motivacija i snaga. 

To mi je omogućilo ispravno usmjeravanje i vođenje u svrhu rasta pojedinca, a time i veći doprinos poslovanju. 

Vezano uz generalno poslovanje, iskustvo studiranja MBA programa otvara nove obzore posebno u segmentu donošenja odluka i procjene rizika, kreativnosti, inovativnosti i konkurentnosti. 

 

Što biste promijenili kada bi imali današnje znanje i novi početak s 18 ili 25 godina?

Kada gledam unatrag, malo toga bih mijenjala i zahvalna sam na svojem dosadašnjem privatnom i poslovnom putu. Kada bih u ovom trenutku ponovno imala 25 godina, vjerojatno bi neke okolnosti bile drugačije koje bi onda zasigurno utjecale na drugačije donošenje određenih odluka. Kada bih imala sadašnje znanje i iskustvo, bila bih strpljivija u tim mladim danima i počecima karijere te imala više vjere kako će sve biti u konačnici dobro.  

 

Koji vam je bio najveći poslovni, a koji privatni izazov?   

Najveći poslovni izazov za mene je bio ulazak na tržište rada po završetku studija u vrijeme velike nezaposlenosti. Poslovi koji su se uglavnom nudili u to vrijeme na tržištu rada su bili mjera „Stručno osposobljavanje“ Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a naknada je iznosila 1.600 kn. 

Najveći privatni izazov je bilo odrastanje u financijski skromnijim uvjetima uz visoka očekivanja okoline. Vjerojatno tome dugujem svoje vještine snalažljivosti i kreativnosti (smijeh).  

 

Na koji način smatrate da bi svatko od nas mogao učiniti ovo društvo boljim neovisno od države? 

Mišljenja sam kako svaki pojedinac svakim danom društvo može činiti boljim. Učenje, razvoj i inovativnost je nešto što vidim kao glavne pokretače društva, a ostvarivi su već na razini pojedinca. Pozitivne vrijednosti koje želimo promicati i za koje bi htjeli da postanu društveno predominantne je nešto što također možemo promovirati na individualnoj razini i ukomponirati ih u svoj stil rada i interakciju s okruženjem kao prvi korak. 

 

Prema Vašem mišljenju, koliko tu može pomoći MBA Croatia? 

Udruga može pomoći kroz umrežavanje, promicanje i zagovaranje. Vjerujem kako je već jako puno pomogla u svojem radu posljednjih godina uz vrijednosti koje promiče. Osobno, nastojim biti odgovorna i aktivna članica društva, promovirati pozitivne vrijednosti kroz vlastiti rad, umrežavanje i dijeljenje znanja. 

 

Što bi savjetovali kolegama menadžerima/poduzetnicima i mladim nadama?

Ne zaboravite na sebe, a sve što radite, radite u skladu s vlastitim vrijednostima. 

 

Koje benefite vidite da pruža MBA Croatia?

Pruža znanje, poznanstva i mogućnost da svaki član doprinese kroz rad udruge široj društvenoj zajednici. 

 

Gdje vidite udrugu MBA Croatia za 5 godina?

S još više članova i aktivnosti. 

 

Koji doprinos mislite da možete dati kao profesionalac?

Vjerujem kako mogu doprinijeti znanjem i poslovnim iskustvom, te zagovaranjem i promicanjem rada udruge. 

en_USEnglish