MBA Croatia predavanje – Ivo Josipović: “Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije – pretpostavka demokratskog i gospodarskog razvoja Hrvatske”

Ivo Josipović

MBA Croatia organizira novo predavanje u srijedu, 17.05.2023., u Hotelu DoubleTree by Hilton, ul. grada Vukovara 269, s početkom u 18:00 sati.

Predavanje drži gospodin Ivo Josipović.

Tema predavanja:

“Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije – pretpostavka demokratskog i gospodarskog razvoja Hrvatske”

U izlaganju će gospodin Ivo Josipović govoriti o osnovama uređenja pravosuđa i njegovoj poziciji u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast. Polazište je teza kako je temeljni ustavnopravni i zakonski okvir uređenja pravosuđa nastao u početnoj fazi hrvatske tranzicije.

Taj okvir je na određeni način nastao pod patronatom EU i primijenjen je u još nekoliko zemalja biv. socijalističkog bloka. Riječ je o unikatnom modelu kakav ne postoji u zemljama tzv. Stare Europe.

Rezultat takvog okvira je pravosudni sustav koji je neefikasan te ne udovoljava svojoj društvenoj funkciji – efikasnom i zakonitom rješavanju društvenih sporova.

Pravosuđe je pozicionirano kao “država u državi”, pri čemu nema prave podjele funkcija i međusobne kontrole tri vlasti: zakonodavne, izvršne i pravosudne.

Iz toga proizlazi funkcionalni i demokratski deficit sudske vlasti zbog čega pravosuđe koči demokratski i gospodarski razvoj Hrvatske.

Na kraju izlaganja, gospodin Ivo Josipović će dati prijedlog novog uređenja pravosuđa.

O predavaču:

Pravnik, skladatelj i političar Ivo Josipović (Zagreb, 1957.) diplomirao je (1980.) i doktorirao (1994.) pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te završio studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Stanka Horvata (1983.). Autor je šezdesetak skladbi te stotinjak znanstvenih i stručnih radova s područja kaznenoga i međunarodnoga kaznenog prava. Bio je suradnik u više zakonskih projekata te zastupao Hrvatsku pred međunarodnim sudovima. Posebno se bavio zaštitom autorskih prava i njezinom organizacijom u Republici Hrvatskoj. Bio je profesor Pravnog fakulteta, docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te gost-predavač ne brojnim hrvatskim i stranim sveučilištima. Danas je profesor je emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Bio je zastupnik u Hrvatskome saboru a od 2010 do 215. obnašao je dužnost predsjednika Republike Hrvatske.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada Europske radijske unije – EBU (1985.), tri diskografske nagrade Porin (1999., 2000.), Nagrada Ministarstva kulture RH za glazbeno stvaralaštvo (2002.) te Nagrada “Boris Papandopulo” (2002.). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića te s više visokih stranih odlikovanja i priznanja. Nositelj je četri inozemna počasna doktorata. Član je brojnih domaćih i međunarodnih stručnih, znanstvenih i umjetničkih organizacija, pa tako i World Academy of Art and Science te patron Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Za članove udruge MBA Croatia predavanje je besplatno, a za ostale sudjelovanje je kroz donaciju od 12 EUR, uplatom na račun udruge, barkod se nalazi niže.

Prijava za članove je na linku OVDJE!

Vidimo se!

MBA Croatia

en_USEnglish