MBA Croatia Panel: AI, Data Science i društvo budućnosti

Udruga MBA Croatia održala je Panel predavanje na temu: “AI, Data Science i društvo budućnosti” u ponedjeljak, 18. 09. 2023. u DoubleTree by Hilton hotelu.

Moderator je bio:
Aco Momčilović


a panelisti:
Boris Agatić – Algebra
Davor Aničić
Ivana Mandušić Hrupački

 

Panel je krenuo na raspravu zanimljive kombinacije – data science i kako se ona koristi u umjetnoj inteligenciji, nakon čega smo diskutirali o zanimljivom pitanju – hoćemo li zbog AI zamijenit poslove, odnosno hoćemo li zbog istog ostati bez posla? Na kraju su sudionici zaključili da  AI neće zamijeniti ljude, ali će zamijeniti ljude koji ne koriste AI. Dakle mijenja se pristup, evaluacija itd, to je poanta – ako ispit možeš položiti uz AI, znači da treba mijenjat pristup u slaganju ispita..ili na isti dodati kritično razmišljanje i ljudsku logiku.

AI ne moze kritički razmišljati kao čovjek i u tom kontekstu ga ne može zamijeniti jer u konačnici ne zna “razmišljati”…
 
U najkritičnijoj skupini su grafički dizajneri, i tehničari u agenciji jer su kao takvi “bezlični” (tehničar nema potpis, a AI je 19x brži i reaktivniji), no AI ne može nužno zamijeniti i nekog tko ima “brand” radi svojeg izričaja pa su ljudi voljni platiti uslugu. Dakle, AI ne može zamijeniti nečiji “potpis”, a to je ono što čini razliku, a kognitivni ekvivalent toga je kritičko razmišljanje.
 
Piše: Patricia Gašparini
en_USEnglish