DIJANA KOBAS DEŠKOVIĆ

Imate ideju? Krenite u realizaciju ili će netko drugi prije vas

Mirna, staložena i povučena – prvi dojmovi koje je naša sugovornica ostavila kada smo je upoznali, a prvim rečenicama otkriva jednu izuzetno analitičnu i ambicioznu poslovnu ženu.

 

Kako bi opisali svoje početke? 

Srednjoškolka koja želi naučiti što više stranih jezika radi čega sam razmišljala o studiranju jezika, ali sam odustala od te ideja jer sam shvatila kako to mogu naučiti kroz tečajeve stranih jezika. Medicina je bila moja prva ljubav, ali u posljednjem trenutku sam se predomislila i upisala psihologiju na Filozofskom fakultetu. Kreativna i odlučna, tijekom studija sam imala priliku sudjelovati u raznim projektima. Najviše me privukla eksperimentalna psihologija i istraživanje pa sam od 2. godine faksa nadalje kao anketarka kroz iskustva rada s ljudima shvatila koliko me zanima marketing. Diplomski rad sam iskoristila za marketinške potrebe tvrtke Pliva što mi je bio prvi kontakt s farmaceutskom industrijom koja me privukla, a istovremeno je bila dobra odluka radi naknadne dugogodišnje karijere u Plivi. Studij psihologije i činjenica da sam filmofil su mi tijekom apsolventske godine otvorili priliku za rad na HRT-u u Kviskoteci gdje mi je šef i mentor bio legendarni Lazo Goluža. Cijeli radni vijek sam imala sreće raditi s izuzetnim profesionalcima i izvrsnim stručnjacima što mi je pomoglo u osobnom i profesionalnom razvoju. 

 

Kojim putem Vas je odvela tranzicija s psihologije na marketing?

Prvi pravi posao dobila sam u jednoj marketinškoj agenciji, a nakon toga u Plivi na poslovima istraživanja tržišta za koje sam imala relevantno iskustvo. Posao istraživanja tržišta sam radila 3 godine za cijelu istočnu Europu u programu prehrane, nakon čega mi se otvorila prilika za voditi izlazak Cedevite na nova tržišta. Predlagala sam da novo tržište otvorimo prvo kroz ljekarne kao što je Cedevita počela u Hrvatskoj prije sada više od 50 godina, ali menadžment se odlučio na distribuciju kroz maloprodaju što se pokazalo lošom odlukom jer nismo imali financijsku snagu za potrebna marketinška ulaganja na tržištima koja su bila znatno razvijenija od našeg u to vrijeme. Tadašnji direktor mi je nedavno odao priznanje i potvrdio da su me trebali poslušati. 

Nakon toga sam prodajom programa prehrane Atlanticu ostala u Plivi gdje mi je ponuđeno mjesto direktorice Odnosa s javnošću što se ubrzo pretvorilo u mjesto direktorice Korporativnih komunikacija za sve Plivine operacije jer smo u to vrijeme prolazili veliku transformaciju. Bio je to vrlo interesantan i izazovan period u kojem se ubrzano puno učilo. Dobila sam priliku stvoriti svoj tim kojem sam dala visok stupanj autonomije što je bio značajan poticaj cijelom timu. Imali smo priliku razvijati sasvim nove koncepte pa je u to vrijeme iz naše radionice nastao i danas poznati portal plivazdravlje.hr na koji sam posebno ponosna. U završnoj fazi karijere u Plivi sam se vratila marketingu OTC-a i iz te faze se s veseljem sjećam razvoja i uvođenja na tržište proizvoda Maxflu s kojim smo odmah uzeli 50% tržišta u Hrvatskoj. 

 

Kako se uklopio obiteljski život uz ovu dinamiku rada?

Trudnoća je bila prekretnica, kako privatno tako i poslovno. Odlučila sam se na pokretanje vlastitog biznisa otvaranjem tvrtke za komunikacijski menadžment pri čemu mi je značajno pomoglo iskustvo i reference tvrtke iz koje sam dolazila, kao i tržišna prilika koju sam prepoznala zbog rasta potrebe za uslugama odnosa s javnošću.  Kako je moja snaga upravo „business development“ brzo i uspješno sam postavila poslovanje, te stvorila bazu zadovoljnih klijenata. Danas smatram kako sam se trebala ranije odlučiti na taj korak. 

Jedan od prvih klijenata bio je Cisco što je samo po sebi bilo izazovno jer se radi o industriji s kojom se nisam ranije susretala. Trebalo se nositi s izazovima pa sam zapošljavala profil ljudi sukladno potrebama posla. Primarno smo radili s IT i farmaceutskom industrijom koje smo paralelno pratili i bili u tijeku s trendovima kako bi kvalitetno radili svoj posao. Gospodarska kriza je jako uzdrmala tvrtku, pored gubitka manjih klijenata izgubili smo i jednog velikog klijenta što je u kombinaciji s trudnoćom i drugim djetetom bilo prilično otežavajuće za poslovanje. Suočila sam se prvi put u životu sa stereotipima vezanim uz žene u biznisu koje su ujedno i majke, često se nesvjesno ne prihvaća da žene mogu biti oboje i uspješne poslovne žene i majke. Trudnoća mi je onemogućila otvaranje novih poslova, a majčinstvo gubitak klijenta.

Uslijed krize sam poduzetnički krenula prema novim izazovima s namjerom vraćanja psihologiji. Uvidjela sam kako spajanjem psihologije s marketingom, korporativnim komunikacijama i poslovanjem općenito mogu “popularizirati” psihologiju. Pokrenula sam i portal „InsideOut psihologija“ koji nije zaživio kako sam planirala. Smatram ga jednim od svojih poslovnih neuspjeha, ali oni su iznimno bitni za profesionalni i osobni razvoj.  

 

MAMFORCE

Kroz posao sam se povezala s poslovnim ženama koje su bile na menadžerskim pozicijama, ali su većinom htjele raditi manje zbog privatnog života. Shvatila sam kako su ravnoteža privatnog i poslovnog života i rodni stereotipi problem velikog broja zaposlenih žena. Odlučila sam otvoriti tu temu u Hrvatskoj kako bi se osvijestio problem i tražila rješenja kroz mogućnosti fleksibilnog radnog vremena. Zašto netko ne bi u određenoj fazi života mogao raditi manje ili u fleksibilnijem rasporedu? Postojao je problem, ali ne i razumijevanje poslodavaca. 

Tvrtke kojima sam pristupila s idejom fleksibilnog radnog vremena nisu imale previše sluha pa sam shvatila da je potrebno raditi na osvještavanju i promjeni. Trebalo je vremena od ideje 2011. godine do realizacije 2013. godine kada smo predstavili prve kompanije nositeljice promjena – A1, Coca Cola, PBZ uz državne institucije koje su podržale projekt. Tvrtke koje steknu MAMFORCE status prije toga prolaze audit i uvode upravljačke promjene kao i promjenu organizacijske kulture kako bi se olakšala ravnoteža privatnog i poslovnog života te pružile pravične mogućnosti razvoja karijere bez obzira na spol, dob, roditeljstvo. Danas se širimo putem franšiznog modela, ali što je puno važnije, nakon više od 30 certificiranih tvrtki i nekoliko ciklusa audita u nekima svjedočimo pozitivnim promjenama. Smanjila se količina bolovanja, povećalo se zadovoljstvo zaposlenih i, što je izuzetno važno, povećao se broj žena na rukovodećim pozicijama. 

 

„Core business“ McDonaldsa su nekretnine. Što bi rekli koji je MAMFORCE-u?

Ključni segment poslovanja tvrtke je „data mining“  što su korporacije počele prepoznavati kao prednosti jer im osim dubljeg uvida u vlastito poslovanje omogućava i „benchmarking“. Sljedeći važan korak je upotreba umjetne inteligencije. 

 

Što bi savjetovali kolegama menadžerima, poduzetnicima i mladim nadama?

Razmišljajte o globalnom tržištu i budite odvažni. Imate ideju? Nemojte se bojati nego krenite u realizaciju i operativno se primite posla jer će inače netko drugi realizirati tu ideju. Vjerujte mi, u istom trenutku se iste stvari sjetilo još sigurno 10 ljudi. 

Trebamo krenuti od sustava vrijednosti do kojih svatko od nas drži i birati takve zaposlenike, partnere i dobavljače kako bi zajedno ostvarili svrhu koju želimo – poslovati profitabilno, ali i doprinijeti društvu. 

MBA Croatia okuplja moćnu gomilicu znanja i iskustva. Imamo priliku pozicionirati se kao „think-thank“ koji utječe na politiku i legislativu. Institucije koje se trenutno pitaju nisu dovoljno agilne, a tu je naša prilika za drugačiji pristup. Potrebna je nova energija u gospodarsko-interesnim udruženjima.

 

Koje benefite vidite da pruža MBA Croatia?

Odličan izbor tema i predavača koji mogu prenijeti svoje iskustvo i otvoriti perspektive. Odlična prilika za umrežavanje i utjecanje na nužne promjene u društvu. Osobno mogu pomoći iskustvom i kontaktima kako bi se umrežili s ciljem ostvarenja ciljeva i boljitka društva. en_USEnglish