Robert Knorr – “Stvaranje MidEurope i razvoj CEE private equity-a”

Robert Knorr

Udruga MBA Croatia održala je svoje predavanje u četvrtak 22.09.2022. na temu:

“Stvaranje MidEurope i razvoj CEE private equity-a”

Gost predavač je bio Robert Knorr, managing partner za Private Equity firmu MidEuropa. Odgovoran je za provedbu strategije tvrtke kao i svakodnevno upravljanje tvrtkom. Robert predsjeda upravnim i investicijskim odborom. 

Jedan od većih izazova u početku, davne 1999. godine, bilo je objasniti ljudima što točno rade, i na koji način oni to rade.

Kada pričamo sa investitorima, uvijek im pokazujemo širu sliku. CEE regija je jedna od najvećih u Europi, gdje ima visoki GDP i najveću populaciju. Ono što je problem, je broj država koji se nalaze u toj regiji koje su dosta nepovezane. I samim time, postoje i različiti setovi pravila u svakoj državi. Ono što je moguće napraviti u jednoj, možda nije moguće napraviti u drugoj državi.

Robert nas je proveo kroz osnove fondova privatnog kapitala (Private equity). Fondovi privatnog kapitala upravljaju ulaganjima koje pruža financijsku potporu i ulaže u privatni kapital novoosnovanih ili operativnih tvrtki kroz niz povezanih strategija ulaganja, uključujući otkup, rizični kapital te kapital rasta.

Investicije koje Mid Europa radi su Buyout transakcije. U privatnom kapitalu, fondovi i ulagači traže manje uspješne ili podcijenjene tvrtke koje mogu privatizirati i promijeniti, prije nego što godinama kasnije izađu na burzu. Tvrtke za otkup su uključene u menadžment otkupa (MBO), u kojem menadžment poduzeća koje se kupuje preuzima udio. Oni često igraju ključne uloge u otkupima putem financijske poluge, koji su otkupi koji se financiraju posuđenim novcem.

Investicije koje mi radimo su Buyout PE. To znači da kupujemo firme kapitalom iz fonda te bankovnim kreditima. Kupujemo kompanije u kojima vidimo neki potencijal za rast ili razvoj. To radimo kako bi mogli kroz bankovni kredit dobiti bolji povrat na investiciju. PE uvijek očekuje povrat od 20% do 30%, tako da kamata na kredit od 6% nije skupa.

Privatni kapitalni fond kada uloži u neku tvrtku ta tvrtka postane dio njihovog portfelja. Diverzifikacija portfelja je proces ulaganja novca u različite kompanije kako bi se smanjio ukupni rizik portfelja. 

Zamislite samo što bi se dogodilo da sav svoj novac uložite u jednu tvrtku. To je za bilo koju kompaniju jako rizično. Zato mi kroz fond ulažemo u 10 do 15 kompanija, kako bi smanjili naš rizik.

Prije akvizicije neke kompanije, PE tvrtke moraju odraditi svoj Due diligence. Na taj način procjenjuju se sve prilike za ulaganje i određuju koje poslove vrijedi prihvatiti, a koje treba zanemariti. Prosječni privatni kapitalni investitor pregleda 80 prilika za svako ulaganje. Kada PE tvrtka pronađe potencijalno dobru investiciju, tim za dogovor mora provesti temeljitu, ali brzu dubinsku analizu. Morat će brzo procijeniti financijsku, pravnu i upravljačku situaciju ciljne tvrtke kako bi smanjili rizike i identificirali prilike unutar ulaganja. 

 

Jedna od stvari na koju moramo paziti je managment kompanije koju kupujemo. Ako taj managment nije najbolji, onda ni mi nismo baš spremni ulagati u tu kompaniju. Razlika između PE managmenta te klasičnog je to što manageri postaju djelomični vlasnici kompanije. I na taj način, njima je isto stalo da što bolje pozicioniramo tu kompaniju kako bi povrat bio čim bolji.

Robert nas je proveo i kroz svoje iskustvo u sektoru potrošača i u vodstvu regionalnih timova Jugoistočne Europe. Sudjelovao je u brojnim transakcijama, uključujući Mlinar, Cargus, Hortex, Allegro, Profi, Imlek, Knjaz Miloš, Bambi, Zabka, Calucem, SBB, Aster, Karneval i Telemach. 

 

Hvala svima i vidimo se na idućem predavanju.

Vaš MBA Croatia tim!

en_USEnglish