MBA Croatia – [Pokloni znanje] – „Intervjui za ispitivače i kandidate“ – Josip Šaban

25.01.2022. MBA Croatia je održala svoju prvu ovogodišnju radionicu Pokloni znanje. Pokloni znanje je radionica gdje naši članovi mogu od drugih naučiti neke praktične vještine i dobiti savjete koji se mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Naš dugogodišnji član Josip Šaban nam je pričao o intervjuima koji su često bolna točka kompanija koje tom procesu ne posvete dovoljno pažnje. Loša priprema, standardizirana pitanja i nespremni ispitivači često uzrokuju loše izlazno iskustvo kandidata te osjećaj da na tržištu “nema kandidata”. Istina je na pola puta, i ne temelji se na financijskom paketu.

”Kako je ovo počelo? Ideja je nastala nedavno, i motivirana je situacijom na tržištu. Naime, poslodavci ne razumiju da je ovo tržište postaje buyers market, da su poslodavci ti koji se trebaju fokusirati na potencijalnog zaposlenika”

Josip nam je dao dva različita viđenja: ono što traži poslodavac, i ono što traži kandidat. Glavni problem današnjih poslodavaca u IT industriji je taj da nemaju dovoljno iskustva ni edukacije vezano za to kako se vodi intervju. Postoje različiti tipovi intervjua: poslovni, informativni te uz kavu. 

S druge strane sami zaposlenici i kandidati u industriji počinju shvaćati svoju vrijednost, te ih sve više zanima što oni dobiju na tom poslu? Pritom ne misleći na financijsku isplativost. Više se ne prodaju plaća i benefiti, već se nudi tim s kojim ćete raditi i koji ja je nečija svrha.

Ono na što se i poslodavac i kandidat trebaju fokusirati je znati ispričati priču. Poslodavac o kompaniji, a kandidat o svom iskustvu.

 

  1. Što želite od onoga koga intervjuirate?
  2. Što vi morate odraditi da upoznate osobu?
  3. Budite svjesni u kojem ste okruženju?

 

Sam intervju mora biti strukturiran. Sva pitanja imaju svrhu, ali isto tako je bitno znati kada postaviti koje pitanje. Zato pitanja dijelimo u tri kategorije:

  • Horizontalna pitanja
  • Vertikalna pitanja
  • Dubinska pitanja

Horizontalna pitanja su pitanja koja vam mogu dati generalni dojam o kandidatu. Ona su najčešće opširna i njihov je cilj upoznati kandidata. Primjer toga može biti : Koliko tehnologija poznajete? Koje ste poslove radili? Koliko ste različitih industrija prošli?

Vertikalna pitanja su ona koja gdje s kandidatom možete uči u tematiku oko nečega. S tim pitanjima pokušavamo shvatiti način razmišljanja kandidata. Primjer toga: U kojim ste sve industrijama radili? Koja je razlika između tih industrija?

Dubinska pitanja su ona koja idu i u dubinu i širinu. Na tim pitanjima se zapravo upoznaje kandidat te dolazimo do toga da li je netko dobar fit za organizaciju. Primjer toga je: Koje programske jezike koristite

Jedno od pitanja koje se postavilo na panelu je da li treba ispitivati ili voditi razgovor: „Bitno je dozvoliti osobi da priča barem 80% vremena, kako bi mogli stvarno upoznati kakav je kandidat te da li je isti dobar zaposlenik za vaš tim. „

PRIPREMA JE VIŠE OD POLA POSLA. Svako vaše pitanje na površini nije jednako informaciji koju želite dobiti. Bitno je promatrati kakav je kandidat i kako se ponaša. 

Dotaknuli smo se i teme životopisa. „Životopisi znaju biti svakakvi, ali ne smijete na njega gledati eliminacijski. Poanta životopisa je da ga koristite kao generator pitanja. Ako je kandidat imao pauzu 2 godine u životopisu, pitajte ga što je radio?“

Za kraj nam je dao neke savjete koje bi svatko trebao iskoristiti ako već radi intervju.

  1. Skratite svoj uvod i pustite kandidata da priča
  2. Nemojte prekidati kandidata u pola pitanja, jer je to nepristojno i izgubi se tok misli
  3. Nemojte pitati ilegalna pitanja.
  4. Obavezno se pripremite.

 

Još jednom bi se htjeli zahvaliti Josipu na izdvojenom vremenu i na prenesenim savjetima i znanju o procesu intervjuiranja kandidata.

Za više detalja možete pogledati profil: https://jsaban.github.io/

en_USEnglish