Kristina Krstinić

Novi početak jedne uspješne priče

Razgovarali smo s članovima koji su uspjeli u Hrvatskoj kao i one koji su otišli u inozemstvo kako bi izgradili svoje karijere, ali prvi puta razgovaramo s članicom koja je iz susjedne Slovenije došla izgraditi karijeru u Hrvatskoj. Predstavljamo vam našu članicu Kristinu Krstinić. 

Kako bi sebe opisali? 

Opisala bih se kao poduzetnica koja je iz Slovenije došla u Hrvatsku jer sam prepoznala dobru poslovnu priliku, vezanu za moju stuku tj. poslovno savjetovanje u vidu EU fondova.

U slobodno vrijeme izrađujem suvremeni nakit od srebra i zlata. To mi je hobi i velika strast koja će se možda jednog dana pretvoriti u uspješnu poslovnu priču. Također, volim pročitati dobru knjigu od Paula Coelha jer ima dosta filozofske i zanimljive poglede. Posljednje mi je i najslađe, maltezer Alwin. Volim šetati s njim i provoditi vrijeme jer energija i veselje koje pruža ne može se mjeriti s ničim drugim.

Okolina me opisuje kao energičnu, pozitivnu, nasmijanu, punu života i koja voli upoznavati nove ljude. Volim da su stvari posložene pa često ljudi u šali kažu, prava Slovenka sve mora biti po P.S.-u.

 

Što je sve definiralo Vaš profesionalni put do danas?

Konstantna želja za napretkom i da napravim nešto svoje. Također lakoća i volja za učenjem novih stvari mi je uvijek nekako išla od ruke. Uvijek sam bila znatiželjna, voljela sam istraživati i danas to pogotovo volim koristiti u doba kada je toliko toga dostupno preko interneta. Svaki projekt je nosio svoje iskustvo i predstavljao je svojevrsni izazov. Svaki put kada sam kretala s novim projektom zapravo sam počela graditi priču gdje na kraju imam zadovoljnog klijenta kojem se sve ostvarilo onako kako su si to zamislili. Baš zbog takvih uspješnih priča mi je posao koji radim kao konzultant prirastao srcu.

 

Što Vas je potaknulo da krenete u poduzetničke vode?

Nakon studija sam radila u nekoliko marketing tvrtki u Sloveniji i jednom prilikom mi je kolegica došla s prijedlogom da krenemo u ovaj posao. Imala smo već nekoliko iskustva na tom području, a sva ostala znanja smo stekla tvrdim radom. Zahtijevalo je puno truda, neprespavanih noći i prakse kako bi svojim klijentima omogućila ostvarenje njihovih projekta. Želja za napretkom i da budem kreator svog života me usmjerila na jedini pravi put a to je poduzetništvo.

 

Što biste promijenili kada bi imali današnje znanje i novi početak sa 18 ili 25 godina?

Svakako bi prije zakoračila u poduzetničke vode. Prije bi započela svoj poslovni put i građenje firme. Naravno svatko da ima današnje iskustvo bi neke stvari promijenio ali to nije moguće. Zato mislim da su sve te godine iskustva potrebne da bismo bili gdje smo sada i znali na pravi naći iskoristiti naučene lekcije. Mislim da uvijek treba biti ustrajan i koračati prema naprijed bez osvrtanja prema prošlosti, jer jedino tako je uspjeh zagarantiran.

Koji vam je bio najveći poslovni, a koji privatni izazov?

Najveći poslovni i privatni izazov svakako mi je bilo mijenjanje države i selidba iz Ljubljane u Zagreb. U 2013. godini sam u potpunosti promijenila sredinu i našla se u većem gradu gdje nikog nisam poznavala. Iz temelja sam počela graditi svoj poduzetnički put, sve kontakte i poslove. Novi ljudi, kultura, napuštanje svega poznatog i odlazak u nepoznatu pustolovinu bili su tako izazov kao i jedna od najvrjednijih lekcija u životu.

 

Na koji način smatrate da svatko od nas mogao učiniti ovo društvo boljim neovisno od države? 

Svaki mali korak i pomak svakim danom je bitan bio za jedan milimetar ili centimetar. Šta mi možemo uraditi je to da gradimo oko sebe kvalitetne kadar i podučavati ih kako da budu najbolju u onom što rade, lojalni i motivirani uvijek će učiti i ići dalje. 

 

Prema Vašem mišljenju, koliko tu može pomoći MBA Croatia? 

Smatram kako predavanjima i prijenosom dobre prakse možemo nastaviti rasti i mentorirati mlade ljude. Osobno kroz networking događanja nastojim prenijeti ljudima pozitivu i misao kako se može uspjeti u Hrvatskoj. Također se trudim uvijek stajati iza svojih riječi kako s svojim suradnicima tako i s klijentima. Mislim da je to jedna od najbitnijih osobina koje mora imati netko ne samo u poslovnom nego i u privatnom životu. Ono što se kaže mora biti i napravljeno, bez izgovora.

 

Koje benefite vidite da pruža MBA Croatia? 

Primarno networking i članove koji su uvijek spremni pomoći. Predavanja koja su u skladu s aktualnim temama gdje uvijek imam zanimljive razgovore s kolegama iz udruge. Vjerujem kako ćemo rasti iz godine u godinu, nastaviti pratiti trendove i unapređivati godišnje aktivnosti. Sigurna sam kako i ja mogu pomoći u temama iz područja moje ekspertize. 

hrCroatian