Mi mladi možemo i želimo, samo nam treba dati priliku!

Ivana Petrović

Prepuna pozitivne energije, Ivana nam u intervjuu otkriva kako u tako malo godina završiti tri diplomska studija, steći raznoliko poslovno iskustvo i što je generaciji Y potrebno da bi se što prije ugradila u poslovni svijet i donijela mu svoj doprinos. 

Ivana, kako biste se predstavili, tko ste VI?

Ja sam Ivana Petrović, Žena, majka, kraljica, nisam još! (smijeh), ali jesam žena, kći, sestra, prijateljica i prodajna predstavnica 😊 Volim reći da sam ponizna, jednostavna i skromna, ali prije svega velika pozitivka, moglo bi se reći klasa optimist (smijeh). To je ukratko to.

Sigurno ima još, što volite, što radite? Čemu težite? Kako bi Vas prijatelji opisali?

Ono što najviše volim i što je sad općenito aktualno jest cjeloživotno obrazovanje. Mislim da je proces učenja jako važan za osobni razvoj, a tu su jednako važne formalna, neformalna i informalna edukacija. Što se tiče formalne edukacije ja sam magistra ekonomije, a ono što je specifično za mene kao individuu je to da sam završila tri diplomska smjera na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a to su smjerovi: Menadžment, Računovodstvo i revizija te Marketing. 

Vjerujem da bi me prijatelji opisali svakako kao pozitivku koja je uvijek spremna pomoći, podijeliti znanje i iskustvo, i kao osobu koja se jako puno brine, ali na način da skrbi za svoje kolege i prijatelje, punu empatije u privatnom i poslovnom svijetu.

Kako to da ste završili tri diplomska studija, vrlo neobično?

To se sve dogodilo slučajno, to je splet okolnosti kad čovjek naprosto treba osluškivati svoje potrebe i sklonosti i sukladno tome ih zadovoljiti. Naime, 2014/2015 upisala sam Menadžment na EFZG i te godine sam išla na Erasmus, tj. studentsku razmjenu u Belgiju i to je isto jedno jako bogato iskustvo i tu bih apelirala na sve sadašnje studente da obavezno iskoriste takvu priliku i da odu na studentsku razmjenu.

Osim usavršavanja engleskog jezika i polaganja stručnih kolegija, to mi je donijelo spremnost na akciju i poduzimanje konkretnih koraka; kada se čovjek dosjeti određene ideje, mislim da je to najveća vrijednost, bitno je krenuti, čak ako se dogodi i pogreška, opet si nešto iz toga naučio, otreseš to i ideš dalje. 

Ono što sam primijetila u svojem okruženju jest da smo mi mladi u Hrvatskoj izuzetno sposobni i ambiciozni i željni rada, volimo raditi, samo nam treba taj vjetar u leđa, treba nam podrška od starijih i iskusnijih da ostvarimo svoj maksimalni potencijal; znači mi možemo i želimo, samo nam treba da nas netko pogura i da nam da priliku. Zbog toga mi je jako drago što sam članica udruge MBA Croatia gdje je ove godine pokrenut proces Mentorstvom do društva znanja – mislim da je to dobra prilika za mlade da ih netko mentorira i da im prenosi svoje znanje i iskustvo koje će oni maksimalno upiti, tako da i mi jednoga dana možemo preuzeti odgovornost i isto tako pokloniti mentoriranje nekomu mlađem od sebe. 

Što je definiralo Vaš profesionalni put do danas? Zašto ste tu gdje jeste? 

Ono što je najviše definiralo moj profesionalni put jest prodaja.

Prodajom se bavim već 10 godina, od svoje 19-te godine, kada sam bila nezavisni distributer za jednu poljsku kompaniju. Tu sam najviše naučila i mogu reći da sam se doista pronašla u tom području jer na kraju dana prodaja generira sve, svi mi prodajemo nešto. Nadalje, za vrijeme prvog i drugog diplomskog studija radila sam u jednom malom i srednjem poduzeću kao mlađi komercijalist – uvijek mi je želja bila raditi u manjem poduzeću pa onda u velikom sustavu i eventualno jednoga dana baviti se poduzetništvom. Krajem 2016. godine otvorila se prilika da prijeđem u farmaceutsku kompaniju – Plivu, gdje sam počela raditi u Komercijalnom odjelu kao asistentica generalnog direktora. Na tom radnom mjestu sam jako puno naučila o poslovanju farmaceutske kompanije, ali sam dobila i uvid kako funkcionira cijeli zdravstveni sustav Hrvatske. U 2018. godini otvorila se prilika da postanem prodajni predstavnik za OTC odjel u Plivi, kada krećem sa terenskim radom i usko surađujem s našim strateškim partnerima, a to su ljekarnički lanci, odnosno farmaceuti. Na taj sam se način još više približila customerima i pacijentima i dobila još bolji uvid u funkcioniranje hrvatskog zdravstvenog sustava. Ono što mi se najviše sviđa u mom poslu jest to što radim u velikoj kompaniji u kojoj ima puno prostora za učenje i razvoj, ali najvažnije od svega mi je Plivina misija, koju živim svaki dan, a to je pomaganje pacijentima. Zdravlje je najprivatnija stvar svakog pojedinca, a ja svakodnevno direktno i indirektno utječem na to, mislim da je velika čast kada pomažeš nekome da duže živi i to me svaki dan gura, ta misao vodilja. Dakle radila sam s farmaceutima, a trenutno radim s liječnicima obiteljske medicine i specijalistima i moram priznati da im se divim koliko svi zdravstveni radnici rade za pacijente općenito i za cijeli hrvatski zdravstveni sustav, koliko se žrtvuju. Nekada možda nismo niti svjesni toga, hvala im na tome. 

Što Vas je privuklo MBA programu?

Još nisam upisala ‘klasični’ MBA program, ali trenutno pohađam The Power MBA koji je  svojevrsna disrupcija u MBA studijima, kao što su to u drugim područjima Uber, AirBnB, a svojevremeno i Netflix. Odnosno, obično je MBA studij, uvjetno rečeno, izrazito skup, oko $ 10.000 na više, iako mnoge poslovne škole nude stipendije i popuste. Da se vratim na The Power MBA, radi se o španjolskoj kompaniji koja se na svojevrstan način odvažila na disrupciju, prvenstveno kroz povoljnije financijske uvjete – za samo $ 1.000 i  kroz drugačiji model poslovanja.  Predavanja se prate  online, snimljena su i traju svega 15 minuta, a najveća prednost je ta da koriste sve aktualne slučajeve i primjere, te stalno prilagođavaju sadržaj.

Svakako mi je želja jednoga dana upisati i ‘klasični’ model MBA-a, samo što ima puno izbora… ali za prvu ruku sam upisala ovaj program da budem u trendu i da vidim kako to funkcionira. Neki od MBA studija koje bih voljela upisati jest MBA smjer na mojoj alma mater, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu ili INSEAD.

MBA program najviše me zanima zbog umrežavanja, ali i učenja; iz rečenog se vidi da volim učiti i volim biti u procesu učenja, a i mislim da je pohađanje klasičnog MBA studija malo drugačije, više je case study-ja i rada u grupama, ali i individualnih zadataka.

 

Što se u Vašem poslu mijenja pod utjecajem tog programa?

Mijenja se puno toga, jer svaka nova znanja i ulaganje u sebe utječu na nekakvo bolje osvještavanje situacije i onda bolje reakcije na situacije. Npr. dok sam radila s ljekarnicima bilo mi je prirodno upisati diplomski studij smjer Marketing na EFZG-u jer se na tom smjeru uči istraživanje tržišta, ponašanje potrošača, strategija marketinga – i  to je samo nadopuna mojih znanja i  potencira moju sposobnost da budem još bolji prodajni profesionalac. To mi je pomoglo da osvijestim da ja kroz svoju ulogu prodajnog predstavnika direktno istražujem tržište, u realnom vremenu vidim što se događa na terenu i mogu te informacije prenijeti svojim nadređenima i drugim odjelima i mi sukladno tome možemo odmah djelovati. Htjela bih tu još spomenuti da mi se sviđa raditi u velikom sustavu, volim raditi u Plivi koja je dio Teva grupe, zbog kulture same firme i vrijednosti koje se prenose. Prvenstveno je tu prvi čovjek Plive koji nam je svima uzor i moj prvi mentor od kojeg najviše učim, a ono što mi je najviše drago što sam ja tu kulturu međusobnog pomaganja i podjele znanja mogla prenijeti i na Udrugu MBA Croatia, gdje smo na početku korona pandemije uveli projekt MBA Pokloni znanje i gdje je sadašnji predsjednik Uprave udruge to prepoznao i mislim da je to povezalo jako puno članova i proširilo tu kulturu društva znanja, a i članica predsjedništva udruge MBA Croatia je rekla da je Podjela znanja jedini primjer koji krši matematičke zakone jer se dijeljenjem znanje zapravo množi 😊

Što biste u svom životu promijenili da opet startate sa 18 godina?

To je super pitanje i, da budem iskrena, ne bih ništa promijenila, jer sam sada zadovoljna sa svime što se događa, a svjesna sam da se bilo što bilo odvijalo drugačije, ne bih bila tu gdje sada jesam. Sve je to proces koji se mora proći, ne bih ništa promijenila. Dapače, ako i ima nekih situacija iz kojih mogu učiti onda ih odmah primjenjujem i fokusiram se na budućnost, što mogu više, bolje, jače. Vjerujem da je sve došlo u tom trenu kad je trebalo doći, da je bilo nešto ranije mislim da ne bi bilo dobro, ili da je bilo kasnije, opet ne bi bilo dobro; ali svakako mislim da svatko treba u datom trenutku preuzeti inicijativu da iskoristi maksimalan potencijal tog trenutka. Mislim da je tu jako važna i emocionalna inteligencija koja se sastoji od 4 čimbenika, prvo je samoosvještavanje, drugo je samoupravljanje, treće je socijalno osvještavanje i četvrto je upravljanje odnosima. Ako želimo u životu biti što uspješniji i imati što bolje odnose, moramo krenuti od sebe,  prvo osvijestiti sebe tko smo mi i što smo i onda upravljati sobom, i onda to prenositi na druge. 

Što Vam je bio najveći poslovni i privatni izazov?

Najveći poslovni izazov mi je taj što sam u 4,5 godine rada u Plivi promijenila 3 pozicije, što je meni super jer sam tip osobe koja voli stalno nove promjene i izazove. Želim naglasiti da je danas moć prilagodbe jedna od najvažnijih stvar za svaku osobu u privatnom i poslovnom životu, jer, realno, mi smo ionako u kontinuumu konstantnih promjena, znači cijelo vrijeme se nešto mijenja i mi trebamo širiti svoju zonu komfora. Naravno da je često lakše biti u stabilnom procesu, svojevrsnom statusu quo, ali moramo se učiti živjeti s konstantnim promjenama i graditi si otpornost, mislim da je to najveći izazov, da budeš prilagodljiv i fleksibilan, ali, naravno, cijelo vrijeme treba zadržati svoje ključne vrijednosti i integritet. Osim moći prilagodbe tu je važna još jedna odrednica, a to je odgovornost; kad čovjek preuzme odgovornost za svoje postupke i svoja djela, onda nema nikakvih problema, odnosno uvijek ima rješenje za sve. 

Najveći privatni izazov jest borba s nametnutim uvjerenjima i predrasudama iz okoline, treba se naučiti othrvati tome, jedina gora stvar je kad si sami namećemo ograničavajuća uvjerenja. Zato ih je važno prepoznati, othrvati im se i biti otvorenog uma.

Kako naše društvo učiniti boljim i što Vi osobno poduzimate za boljitak društva?

Prvo i osnovno, svakako ga možemo napraviti boljim i to na način da najprije osvijestimo da imamo sposobnosti, a ako imamo volje, želje i vremena, onda će se to i realizirati. Svatko može krenuti od sebe, svatko može nešto dati i onda je samo bitno da to sjeme padne na plodno tlo, i da se razviju prekrasni plodovi. Mislim da mi to već kao Udruga MBA Croatia radimo i kroz projekt Mentorstvom do društva znanja, ali i ostalim projektima. Mi kao pojedinci trebamo preuzeti odgovornost da vratimo nešto društvu, jer cijeli život nas zajednica u kojoj živimo, društvo i država, njeguju i pomažu nam da se educiramo i da budemo zdravi, a sad je na nama red da vratimo taj bumerang dobrote. Konkretno, mi sami možemo napraviti nešto, možemo se uključiti  u rad raznih dobrotvornih udruga, možemo volontirati i pomagati svojim bližnjima. Također, trebamo prvo pomoći sebi samima, jer ulaganjem u sebe da budemo bolja osoba automatski imamo želju da pomažemo i drugima.

Osobno prvenstveno pridonosim kroz svoj posao, tako što pomažem ljudima da budu zdraviji, nema mi ljepše misije od toga. U privatno vrijeme pomažem tako što sam član udruga MBA Croatia i Društva za športsku rekreaciju Pliva, volontiram, dajem svoju energiju, vrijeme i ljubav. Pomažem i na način što me moja profesorica i mentorica Marija Tomašević Lišanin sa EFZG angažirala da budem gost predavač, na dva kolegija Prodaja i poslovno pregovaranje i Sales Management, gdje isto dijelim svoje znanje i iskustvo sa studentima, i to mi je isto važno, da mogu prenositi znanje. Pomažem kroz podršku svojoj obitelji i prijateljima da međusobno budemo bolji ljudi. 

Što je Vaš cilj, što bi za Vas bio ostvaren život?

Svakako mi je cilj stvaranje obitelji, a osim tog cilj mi je da kroz posao mogu pozitivno utjecati na svoje kolege, suradnike i klijente da činimo društvo boljim.

Što biste savjetovali mladim ljudima?

Rekla bih im da mogu sve, da budu strpljivi i da svakako za vrijeme studija iskoriste sve prilike, u vidu studentskih razmjena, volontiranja u studentskim udrugama, učenja stranih jezika i povezivanja.

Što Vama pruža Udruga MBA Croatia i gdje je vidite za pet godina?

Izdvojila bih svakako kvalitetne predavače i predavanja koja se održavaju svaki mjesec, osim u ljetnim mjesecima. Za članove tu su MBA-onice koje se održavaju kvartalno, projekt MBA Pokloni znanje gdje svaki član ima priliku podijeliti svoje znanje i iskustvo, teambuilding-e… općenito se sve na kraju svodi na ljude, ljude koji se mogu upoznati, s kojima se možemo povezati, od kojih se može puno naučiti. Sve nas pokreću emocije, a ako želite okusiti dobru i ugodnu emociju, onda se trebate uključiti u Udrugu MBA Croatia. 

Za pet godina prvenstveno očekujem da Udruga i dalje egzistira, vjerujem da i hoće, i da ima još više aktivnih kvalitetnih članova te da za 5 godina bude već prva generacija mentoriranih koji mentoriraju druge, i da ima puno sjajnih projekata. Prirodno je za svaku organizaciju da želi rasti, ali kvantitativni rast ne mora uvijek biti cilj; kvaliteta je puno jači cilj, staviti veći fokus na nas članove i jačanje povezanosti između nas članova.

Koji doprinos Vi možete dati udruzi?

Mislim da sam već dala određeni doprinos kroz pokretanje projekta MBA Pokloni znanje i redovno pohađanje svih događanja jer je to i odgovornost članova koji žele biti aktivni i mogu podijeliti svoje znanje i iskustvo, vrijeme i energiju s ostalim članovima.

Još nešto za kraj?

Pustimo prošlost i prepreke iza sebe, a fokusirajmo se na ono što možemo i želimo, to je proaktivni mindset koji treba svakodnevno živjeti. 😊

hrCroatian