Već samo druženje s profesionalcima koji kontinuirano rade na sebi, školuju se i dijele svoje znanje djeluje motivirajuće

rptnb

Toni Jovanović jedan je od najmlađih članova Udruge MBA Croatia kojoj se priključio krajem prošle godine, na početku svojeg profesionalnog puta i razvoja, s tek nekoliko godina radnog iskustava. Već u prvoj godini  članstva se odmah aktivno uključio u rad udruge.

Toni, kako biste se opisali u kratkim crtama, tko ste vi? 

Ekstrovert koji voli ljude i njihove različitosti. Volim biti među ljudima jer od svakoga možemo nešto naučiti, neovisno o njegovoj ulozi u društvu. Pozitivan sam i uvijek u svemu vidim vedru stranu priče. Prilično sam smiren i otvoren, što mi pomaže u boljem donošenju odluka. Uživam u humanitarnom radu i pomaganju onima kojima to treba. U slobodno vrijeme rekreativno trčim, igram mali nogomet s prijateljima, puno čitam o osobnom i poslovnom razvoju, a obožavam elektronsku glazbu, kako slušati, tako i biti u ulozi DJ-a. Kada god je to moguće, putujem. U životu se nastojim voditi principom jednostavnosti – manje je više. 

Kako je tekao Vaš profesionalni put do danas, što ga je odredilo?

Kao magistar primijenjene kemije moj prvi pravi posao bio je pri Institutu „Ruđer Bošković“, što mi se tada činilo  jako dobrom početnom pozicijom, budući da sam htio upisati doktorat i postati profesor i znanstvenik. No, tijekom rada u znanstveno-istraživačkom području shvatio sam da mi nedostaje intenzivniji kontakt s ljudima i dinamika, kao i mogućnost bržeg napredovanja. 

U tom  periodu pružila mi se prilika za zaposlenje u velikoj kemijskoj kompaniji na radnom mjestu tehničkog prodajnog zastupnika, gdje sam mogao povezati svoje stručno znanje s prodajom. Tijekom rada u toj kompaniji pohađao sam razne edukacije iz područja prodajnih vještina, pregovaranja i slično, koji su mi otvorili sasvim jedan drugačiji svijet, potaknuli me na rad na sebi i usavršavanje komunikacijskih vještina, ali i pomogli da upoznam bolje sebe i ono u čemu sam dobar. Posao u prodaji jako odgovara mom karakteru jer uživam ostvarivanju ciljeva, u komunikaciji s poslovnim partnerima i klijentima, putovanjima, novim poznanstvima i networkingu kojeg taj posao nosi sa sobom.

Što Vas je potaknulo na upisivanje MBA programa?  

Nakon završetka NLP Business Practitioner programa upitao sam se što bih dalje mogao napraviti za sebe, kako bih postao još bolji u poslu? Ideja o MBA studiju mi se nekako vrtjela po glavi otkad sam se našao u biznisu. Logična odluka bila  je  učlanjenje u udrugu MBA Croatia, kako bih od drugih članova saznao njihova iskustva u pogledu MBA-a i toga što im je donio na njihovom poslovnom putu. U Udruzi sam upoznao zaista mnogo članova iz različitih branši i šarolikih poslovnih iskustava. Mogu reći da već samo druženje s profesionalcima koji kontinuirano rade na sebi, školuju se i nesebično dijele svoje znanje i pomoć djeluje jako motivirajuće. Tako sam, nakon dosta razmišljanja, kao stipendist upisao MBA studij na Swiss School of Business and Management u Zagrebu. Prva predavanja djeluju obećavajuće i iskreno očekujem mnogo od programa, u smislu stjecanja novih poslovnih alata i izgradnje mreže kontakata.

Što biste promijenili kada bi imali današnje znanje i novi početak sa 18?

Hmmm, jedino ono na što i možemo utjecati – sebe. Mislim da je najveći izazov osvijestiti i priznati da nešto ne radiš dobro i onda krenuti to mijenjati. S obzirom na iskustva koja sam u međuvremenu stekao, danas drugačije gledam na svijet oko sebe. Tada sam, primjerice, razmišljao da ću trajno otići živjeti u inozemstvo, no dvije Erasmus studenske razmjene su mi pokazale da zapravo želim živjeti u Hrvatskoj. Da nije bilo tog iskustva, vjerujem da bi možda i dalje postojala misao o preseljenju. Ipak, da mi se pruži poslovna prilika u inozemstvu, prihvatio bih je bez puno razmišljanja jer  upravo na taj način rastemo, izlazeći iz svoje zone komfora.

S druge strane, kako je  iskustvo bitan dio našeg puta, sve što sam prošao prihvaćam i nemam potrebu išta mijenjati. Vjerujem da su me sva dosadašnja iskustva izgradila u osobu koja trenutno jesam i da sam upravo tu gdje trebam biti. Smatram da svaki čovjek u određenom smislu ima set mogućnosti i odabirom neke od njih bira i kreira svoj put dalje.

Koji vam je bio najveći poslovni, a koji privatni izazov?   

Poslovno je to svakako promjena branše jer doći iz znanstveno-istraživačkog svijeta u svijet biznisa i tržišta koje ima svoje zakonitosti i nikada ne spava bilo je malo šokantno. No prepreke sam brzo svladao, i čim sam sam samostalno završio svoj prvi ciklus prodaje, odahnuo sam shvativši da to mogu, da mi ide i da to volim.

U privatnom dijelu se svakodnevno susrećemo s izazovima, a svakome je njegova situacija najizazovnija. Sve je stvar perspektive. Osobno smatram kako je općenito jedan od najvećih izazva svima, pa tako i meni – osvještavanje loših navika i mijenjanje istih, kao i da se ponekad sami sebi moramo maknuti s puta, jer smo uglavnom sami sebi prepreka. Ova godina, kao godina pandemije i potresa, mene je dotaknula minimalno i na tome sam jako zahvalan jer imam prijatelje kojima nije bilo lako. 

Mislite li da kao pojedinci ili zajednica možemo naše društvo učiniti boljim? Na koji način? 

Tu bi iskoristio Gandhijevu izreku: „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. Prvenstveno mislim da svi trebamo početi od sebe, kroz konstantan rad na sebi, samoedukaciju, prihvaćanje  osobne odgovornosti – po meni je to jedini način. Bilo da se radi o promjeni karaktera, pomoći nekome, ili rada na nekom projektu koji će učiniti razliku. 

Ono što možemo svi tom procesu koji nikada ne prestaje, jest drugima davati  svoje vrijeme i know how jer danas, kada su informacije i razne edukacije dostupnije nego ikada prije, pojedinci se mogu izgubiti u teoretiziranju i čitanju i učenju, bez stvarne primjene. Tu je važno biti otvoren za neposrednu pomoć, komunikaciju i mentorstvo, kako bi oni koji žele, mogli to iskoristiti u praksi. U protivnom ostajemo u vrtlogu raznih teorija i informacija koje nam ne služe. 

Prema Vašem mišljenju, koliko tu može pomoći MBA Croatia? Što poduzimate Vi osobno?

 Udruga MBA Croatia je postavila odlične temelje kroz organizaciju redovitih predavanja, manjih tematskih radionica i pružanje mogućnosti networkinga s članovima udruge. Svaki član može individualno iskoristiti te mogućnosti koliko i na koji način to želi. Osobno učim, pratim predavanja, a uključio sam se i u rad radnih skupina gdje stječem novo iskustvo u područjima kojima se ranije nisam imao prilike baviti u svom poslu, kao što je organizacija događanja, moderiranje predavanja i slično.

Sama činjenica koliko dugo Udruga postoji i koliko članova okuplja pokazatelj je kvalitetnog rada. Siguran sam da će kroz novoplanirane projekte Udruga dosegnuti još veću vidljivost i prepoznatljivost u društvu te proširiti mrežu članova. 

Koji doprinos mislite da možete dati kao profesionalac?

Vedar duh, svoje vrijeme, preuzimanje aktivne uloge kroz rad na projektima i pomoć drugim članovima Udruge. 

hrCroatian