[MBA Croatia Predavanje – Sergio Galošić, predsjednik uprave Klimaopreme – “Digital journey by KLIMAOPREMA”]

Naša udruga MBA Croatia imala je čast i zadovoljstvo ugostiti predavača koji ne samo da je CEO jedne od najperspektivnijih hrvatskih izvoznih proizvodnih tvrtki nego je i dobitnik nagrade za managera godine 2022. MBA Croatia.

Teško je sažeti cijelo predavanje jer je bilo ispunjeno ne samo poučnim detaljima iz putovanja koje Klimaoprema prolazi nego i svevremenskim lekcijama za suvremene managere.

Prije svega smo se upoznali i sa tvrtkom koju gospodin Galošić vodi te nas je proveo kroz različite dijelove poslovanja u kojima Klimaoprema posluje, a i u mnogima je tržišni lider. Od djelatnosti u kojima je počela (HVAC) pa sve do najmodernijih istraživanja i odjela razvoja.

Naš predavač, Sergio Galošić nam je kroz predavanje dao pregled puta Klimaopreme od male proizvodne tvrtke koja je nastala iz podruma u Samoboru do međunarodne tvrtke s više od 850 zaposlenika koji rade na velikim i složenim projektima u farmaceutskoj industriji.

Gospodin Galošić predstavio je putovanje Klimaopreme vrlo jednostavno, poznatom izrekom Michelangela Buonarroti-a

„Najveća opasnost za većinu nas nije u tome da postavimo svoje ciljeve previsoko i ne dostignemo ih, nego da ih postavimo prenisko i postignemo ih.“

Nadalje, o Klimaopremi, gospodin Galošić pojasnio je da je Klimaoprema je proizvodna i tehnološka tvrtka specijalizirana za HVAC rješenja i rješenja za čiste sobe. Klimaoprema želi biti vodeća inženjerska tvrtka i ključni suradnik najvećim svjetskim farmaceutskim tvrtkama. Cilj je biti najbolje mjesto za rad u sektoru tehnološke proizvodnje.

Gospodin Galošić naveo je da je put do cilja prožet konkretnim koracima i procesima. Kako bi nam pokazao kako je digitalizacija poboljšala učinkovitost i proizvodnju, kao i konkurentnost, prošli smo kroz specifične procese koji su se odvijali u Klimaopremi.

Gospodin Galošić naglasaio je da su digitalizacija, automatizacija, nova tehnologija i informacije ključ njihova uspjeha. Poručio je da bi se za proboj na tržište često „bacali na glavu“ ili birali inicijative koje najbolje iskorištavaju snage njihove organizacije.

Govorilo se o tome kako su uvijek kupovali bolju tehnologiju nego što im je tada bilo potrebno kako bi se onda mogli baviti složenijim poslovima i tako stvoriti jednu od svojih konkurentskih prednosti na tržištu. Jedan od primjera gdje su se proslavili bila je izgradnja prve tvornice cjepiva za Covid u Europi, gdje su izvukli maksimum iz sebe kako bi u kratkom roku izgradili ovako složen pogon.

Gospodin Galošić naglasio je da digitalizacija više nije jednokratni događaj ili faza koja je prošla, već da će trebati godine da se poveća procesna tehnologija i automatizacija na svim razinama organizacije.

hrCroatian