Ante Belamarić

Jedino poštenjem i integritetom možemo napraviti promjene u društvu

Ante Belamarić, član Udruge MBA Croatia

Direktor kontrolinga koji je veći dio karijere proveo u automobilskoj industriji. Stručan u novčanim tokovima, poslovnom planiranju, računovodstvu, internim kontrolama i financijskom izvještavanju.

Ovako započinje kratki opis LinkedIn profila našeg vjernog člana Ante Belamarića. Antin životopis opisuje jednu uzornu karijeru, a može se vidjeti kako je imao sve predispozicije za financijskog stručnjaka još s 15 godina kada je upisao matematičku gimnaziju.

Školovanje je nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu kojeg je završio 2000. godine. Usavršavao se u području kontrolinga na poslovnoj akademiji Experta koju je završio 2009. godine i MCB Beograd koji je završio 2013. godine.

 

Zašto MBA program?


„Razlog upisivanja MBA programa primarno je bilo umrežavanje, ali i znanja kojima bi napravio iskorak u svojem daljnjem profesionalnom razvoju. Edukaciji pristupam ozbiljno što dokazuje i činjenica što sam
završio kao najbolji polaznik u svojoj generaciji. Smatram kako je važno cjeloživotno školovanje radi čega sam se priključio udruzi MBA Croatia nakon završetka poslovne škole COTRUGLI 2017. godine.
Nastavljam se educirati radi čega sam nedavno upisao doktorat, a nakon toga ćemo postaviti novi cilj.“


Što je sve definiralo Vaš poslovni put do danas?


„Prve korake u karijeri napravio sam 2000. godine u jednog maloj privatnoj tvrtki, ali želja za većim izazovima me potaknula na promjenu posla zbog čega sam dao otkaz i 2002. godine počinjem raditi u tvrtki Blitz Film&Video. Kao asistent komercijalnog direktora bio sam zadužen za izvještavanje vezano uz licencna prava. Iako se radilo o novom izazovu, ubrzo sam dosegao maksimum i više nije bilo prostora za moj osobni i profesionalni rast u tvrtki. Prekretnica karijere se dogodila 2007. godine kada sam započeo s radom u tvrtki Auto Hrvatska gdje sam zahvaljujući svojim mentorima i politici tvrtke uspio ostvariti svoj puni potencijal. Na poziciju direktora kontrolinga dolazim 2014. godine, te preuzimam posao i odgovornosti koji koje ne predstavljaju uvijek lagan zadatak kao što to možda izgleda ponekad. Razlog tome je što s jedne strane imam odgovornost prema upravi gdje se od mene očekuje potpuna transparentnost kako bi donosili kvalitetnije strateške odluke, a s druge strane svakodnevno surađujem sa svim odjelima gdje su kvalitetni međuljudski odnosi prijeko potrebni za uspješno poslovanje. Svakodnevno se susrećem s novim izazovima koji zahtjevaju dobro upravljanje korporativnom politikom.

 

Kako se nosite s izazovima koje konkurencija i tržište svakodnevno stavljaju pred Vas?


„Stečeno iskustvo tijekom godina rada omogućile su mi pravovremeno uviđanje novih trendova u poslovanju radi čega donosim kvalitetnije odluke. Također, unatrag nekoliko godina provodio sam nekoliko zanimljivih projekata kojima kontinuirano unapređujemo svoje poslovanje.


Što Vas je motiviralo da ostanete graditi karijeru u Hrvatskoj?


„Svatko tko se želi profesionalno razviti i ostvariti uspjeh može uspjeti u
Hrvatskoj. Vrijeme informatizacije omogućava plasman proizvoda i
usluga na globalno tržište, a kroz suradnju i partnerstvo u Hrvatskoj se
može izgraditi kvalitetnija karijera i život.
Promjene u društvu koje toliko svi želimo možemo napraviti jedino
poštenjem i integritetom. Utjecaj države je prevelik, a lažna obećanja
koja se daju ne pomažu u kreiranju bolje budućnosti u Hrvatskoj. Osobno
ne radim dovoljno, ali kroz udrugu MBA Croatia vjerujem kako mogu
puno više napraviti nego samostalno. Kritičnom masom menadžmenta
možemo napraviti promjenu u različitim industrijama i utjecati na
državne institucije.
Uz dobre mentore i razvoj mreže kontakata, važna je volja i želja za rad
na sebi čime kroz par godina svatko od nas može daleko napredovati. Na mene osobno značajno su utjecala 2 mentora u zadnjih 6 godina koji su pomogli u kreiranju profesionalca kakav sam danas. „


Kakvu budućnost predviđate za udrugu MBA Croatia i sebe?


„Očekujem jako puno novih izazova tijekom svoje daljnje karijere u tvrtki Auto Hrvatska, ali uvijek sam otvoren za poslovne suradnje gdje mogu sudjelovati kao vanjski konzultant.
Na temu udruge MBA Croatia smatram kako postoji veliki potencijal i odgovornost svih nas u udruzi. Uz veći broj članova imat ćemo veću snagu na razini Hrvatske i regije kako bi ostvarili promjene i postigli
svoju svrhu, a to je pomoći u stvaranju boljeg i naprednijeg društva.
Umrežavanje već radimo iznimno dobro, organiziramo kvalitetne edukacije, a smatram kako osobno mogu biti jedan od kotačića koji će na kraju pokretati jedan snažan mehanizam koja se zove MBA Croatia.“

hrCroatian