MBA Croatia Predavanje: Hrvoje Ćosić, Aircash – “FinTech kao disruptor: Aircash case study”

Udruga MBA Croatia organizirala je novo predavanje u utorak 22.03.2022. na temu: “FinTech kao disruptor: Aircash case study”. Gost predavač bio je Hrvoje Ćosić, direktor tvrtke Aircash.

Dvije glavne teme kroz koje smo prošli sažete su u naslovu predavanja: Disrupcija i FinTech.

[Disrupcija]

Disrupcija se definira kao prekid regularnog tijeka poslovanja ili čin izazivanja nereda. Ona označava radikalnu promjenu postojećeg poslovnog modela, industrije ili tržišta uslijed tehnološke inovacije. To se može pojaviti kao neka nova platforma za marketing oglašavanje, kao tehnološka inovacija u proizvodnom procesu …

„Mobilni telefoni koji su pojavili na tržištu prije 15 godina, oni su napravili temelj za tehnološku disrupciju. Današnji mobiteli omogućavaju neke stvari koje su prije 15 godina bile nezamislive. I s njima su se cijele industrije morale promjeniti i prilagoditi. Tu imamo primjere poput Uber-a, i AirBnB-a koji su promjenili navike potrošača.“ – kaže Hrvoje.

U jednom ljudskom vijeku se može dogoditi nekoliko velikih disrupcija. Krize, ratovi, pandemija … Sve su to katalizatori disrupcije nakon koje mora doći prilagodba. Digitalna transformacija koju je pandemija ubrzala pokazuje koliko takva disrupcija može promijeniti navike ljudi.

Krizna stanja su prolazna, ali je bitan čovjek koji ostaje nakon toga. Niti jedna nova tehnologija nije uništila staru tehnologiju. TV nije uništio radio, isto Internet nije uništio novine i časopise. Ljudi  su jednostavno tu vrstu tehnologije odlučili prenamijeniti. Radio više nije primarni izvor informacija kako je bio prije dolaska TV-a, ali zato se i dalje koristi u automobilima, uredima i kućama.

[FinTech]

FinTech je aplikacija tehnologije koja rješava problem u financijskom sustavu ili gradi novu uslugu. Mobilne aplikacije banaka, bankomati, bezgotovinske transakcije …. Fintech je nešto što postoji već neko vrijeme, ali sam izraz se počeo koristiti prije 10ak godina.

„Fintech označava onu tehnologiju koja ima veze s novcem. Ako imate veze s novcem, onda imate povjerenje onih ljudi koji su vama taj novac dali. To je subjekt koji dolazi u doticaj s novcem od treće strane“

AirCash je počeo platforma koja omogućuje slanje i primanje novaca. Ono što je prije 10ak godina trajalo par dana, danas traje par minuta. Ideja je započela kao nešto što bi moglo ljudima olakšati transakcije. Ali s razvojem aplikacije otkrivene su i druge mogućnosti koje AirCash omogućava ljudima.

I za kraj:

„U prirodi čovjeka je da stvara, i da inovira. Ono što je izazovno je da je najveća mogućnost inovacije u velikim kompanijama. Većina tih inovacija možda je usmjerena za dobrobit kompanija, ali inovacije će dolaziti i biti će u interesu svih nas.“

 

hrCroatian