Melisa Idrizi

Kada radite što volite gušt je i pogriješiti

Melisa Idrizi je jedna od mlađih članica po stažu u udruzi, ali je veću puno toga napravila i postigla. Proaktivnost, energičnost i entuzijazam najbolje opisuju način na koji dočekuje nove izazove. Kroz intervju ćete više saznati o Melisi, ali kako je riječima teško opisati nekoga, pozivamo vas da ju upoznate i osobno.

Kako bi opisali sebe?

Ambiciozna, proaktivna osoba koja uči i nastoji otvoriti um za sve nadolazeće izazove na osobnom i profesionalnom putu. Vjerujem u trud, strpljenje i snagu koju imam u sebi. Kontinuirano se educiram i razvijam svoja znanja i vještine kako u poslovnom životu tako i privatno. 

Izvan posla se volim družiti s prijateljima, trenirati, plivati, plesati i putovati. Puno toga je otežano u ovoj COVID-19 pandemiji, ali me to ne obeshrabruje.

 

Što je sve definiralo Vaš profesionalni put do danas?

Od malena sam voljela pomagati ljudima što me u konačnici pogurnulo u smjeru zdravstva. Nakon završetka srednje škole za fizioterapeutskog tehničara izvodila sam praksu u toplicama Lipik i  Daruvar, te općim bolnicama Pakrac, Nova Gradiška i KBC Rebro. Nakon polaganja stručnog ispita i zaposlenja nastavila sam ulagati u svoje znanje i nakon što sam radila kod nekolicine privatnika, odlučila sam postati poduzetnica. Razlog je bio vrlo jednostavan, htjela sam se okušati u poduzetništvu jer sam dobivala jako dobre povratne informacije od svojih pacijenata. S druge strane primijetila sam kako se ne mogu razvijati, usavršavati i htjela sam postići više. Kao poduzetnica primijetila sam kako mi se vraća svaka investicija u samu sebe pa sam tako nastavila i dalje. Na tom putu, tijekom prakse, dosta je utjecao stručni tim u specijalnoj bolnici Sveta Katarina. Puno sam naučila od njega na operacijama na kojima sam prisustvovala, a njegovo mentorstvo i podrška su mi na kraju pomogli u dobivanju angažmana Hrvatskog Nogometnog Saveza.

 

Zašto ste se odlučili na upisivanje MBA programa? 

Kao poduzetnica vidim koliko mi vještina i znanja nedostaje za razvoj poslovanja, a poslovne škole kao što je MBA program mi mogu pomoći u stjecanju tih vještina.

 

Koji vam je bio najveći poslovni, a koji privatni izazov?   

Najveći poslovni izazov mi je bilo prvo zatvaranje tržišta uslijed pandemije prošle godine. Kako je naš rad baziran na kontaktu, većinu termina smo morale otkazati. Jedino s pacijentima kod kojih je to bilo moguće i koji su već imali iskustvo s vježbama za određeni dio tijela, prebacili smo se na vježbe preko video platformi.

Zasigurno poslovni izazovi utječu i na osobnost koliko god to pokušavamo disocirati. Volim svoj posao i sve što stvaram. Naša osobnost, karakter, identitet djeluje u komunikaciji s klijentima, kolegama i prema tome činimo određene poslovne poteze. Svi izazovi bilo poslovni ili privatni mogu se prelijevati na ostale aspekte života. Slično mi se dogodilo prošle godine kada sam pored svih izazova pandemije izgubila i voljenu osobu. Prošla godina mi je možda bila i najizazovnija, ali sam zadovoljna kako reguliram sve izazove. Nastojim biti sve bolja i bolja. 

 

Na koji način smatrate da bi svatko od nas mogao učiniti ovo društvo boljim neovisno od države? 

Što više pozitivnih primjera u društvu, više motivacije i hrabrosti za pojedince koji se možda boje i nemaju dovoljno povjerenja u sebe i svoju okolinu. Poznavanjem svog područja djelovanja, stvaranjem rezultata, prepoznatljivošću prema ciljanim ljudima i vjerujem kako uspjeh ne može izostati. Korak po korak. Griješi se, ne znamo svi sve, no uz učenje i primjere drugih možemo daleko dogurati. Uspjeh ne ide preko noći. Znam reći „Kada radite što volite gušt je i pogriješiti“. Vi imate kontrolu, vi ste ti koji kreirate svoje vizije tako da smijete i pogriješiti. Smatram kako je uspješan svatko tko djeluje i ima otvorene oči u tom smjeru.

 

Prema Vašem mišljenju, koliko tu može pomoći MBA Croatia? 

Članovi udruge vraćaju puno društvu svojom energijom, pozitivom, strpljivošću, zajedništvom, stručnošću i velikim spektrom znanja i vještina. Ponosna sam i sretna jer sam dio tima. Neprocjenjivi su primjeri koje svakodnevno vidim i konstruktivni savjeti koje dobijem za poteze koje napravim. Zaista se nadam kako će ovakvo djelovanje postati prepoznatljivo u društvu i kako će zadržati smjer djelovanja.  Nastojat ću i dalje prenositi vrijednosti udruge kako bi nas bilo sve više.

 

Što bi savjetovali kolegama menadžerima/poduzetnicima i mladim nadama?

Dobit ćete onoliko za sebe koliko se potrudite! Nemojte dopustiti da vas strah spriječi u ostvarenju vizije! Kako sam i ranije rekla, uvijek se možete vratiti na staro, no to se zasigurno neće dogoditi. Dopustite sebi da pogriješite, učite i slušajte savjete onih koji svaki dan u nečem uspijevaju. Učite i na tuđim greškama! Čitajte, sudjelujte na konferencijama, umrežite se s drugim stručnjacima iz svoje industrije, pomažite jedni drugima. Držite do „feedbacka“ svojih klijenata jer on je neprocjenjiv.

 

Koje benefite vidite da pruža MBA Croatia?

Za mene je Udruga MBA Croatia mjesto gdje mogu dobiti odgovore na sva pitanja koje mi primarni studij nije mogao pružiti. Mogu se razvijati profesionalno i privatno na zajedničkim projektima koje kao aktivan član s ostalim članovima provodim.

 

Gdje vidite udrugu MBA Croatia za 5 godina?

Vidim udrugu kao mjesto gdje će svaki poduzetnik, lider ili student javiti upravo udruzi. Udruga MBA Croatia je mjesto gdje se može rasti i napredovati.

 

Koji doprinos mislite da možete dati kao profesionalac?

Smatram kako mogu osvijestiti okolinu o važnosti mentalnog i fizičkog zdravlja. Tijelo i um su jedini alati bez kojih nikada nećemo moći. 

hrCroatian