Nekad treba znati i reći NE

Neven Polovina

Nakon nekoliko intervjua naših članica, rujan započinjemo s intervjuom našeg člana Nevena Polovine. Iako na prvu djeluje mirno i povučeno, Neven je izuzetno svestrana osoba. Uvijek voljan pomoći i jako znatiželjan što ga čini vrlo dobrim sugovornikom. 

Kako bi sebe opisali? 

Otvorena sam osoba i imam puno hobija. Također, znatiželjan sam, volim proučavati puno tema, kontinuirano učim i usavršavam se. Drugi kažu da sam iznimno pedantan što često graniči s perfekcionizmom. U nekim slučajevima ta moja osobina zna biti više mana nego vrlina jer me dovede do nepotrebnog stresa. Komunikacija mi je jasna i otvorena te dosta dobro „čitam“ ljude, što mi često pomaže u prilagođavanju pristupa prema ljudima ovisno o karakteru pojedinca i situaciji. Pojedinci u mojoj okolini mi znaju reći kako sam radi puno interesa raspršen na puno strana. Kao primjer, sviram klavir i gitaru, a počeo sam svirati i bubnjeve. 😊 Također mi mnogi prijatelji i kolege znaju reći kako moram naučiti reći „ne“. 

Cijeli život sam nastojao balansirati privatni život i posao. Radim to tako da se fokusiram na ono što radim u tom trenutku tako da nastojim ne nositi posao doma i obrnuto.

 

Što je sve definiralo Vaš profesionalni put do danas?

Već u osnovnoj i srednjoj školi mi je na neki način bio zacrtan put, pogotovo u domeni matematike, informatike i engleskog. Fakultet je bio samo potvrda i nadogradnja mene kao mladog IT stručnjaka. Roditelji su me podržali u tom pravcu tako da sam u srednjoj školi dobio prvo računalo, a nakon toga me čekalo puno samostalnog istraživanja i učenja.

Prvo radno mjesto je na početku bila sreća jer sam došao na preporuku prijatelja u jednu manju tvrtku gdje mi je zadatak bio postaviti računalnu mrežu i napraviti jedan program za poslovanje tvrtke. U roku od dvije godine sam završio s tim zadacima, a u narednom periodu mi je puno pomogla moja znatiželja. Počeo sam ulaziti u procese ostalih segmenata poslovanja tvrtke gdje sam naučio puno iz područja prodaje, marketinga i financija. Razni tečajevi, koje je organizirala tvrtka Pirelli za koju smo radili, diljem Europe su mi pomogli kako u stručnosti u tim područjima tako i upoznavanju multikulturalnih poslovnih procesa i druženja s kolegama iz cijelog svijeta. 

Korak dalje prema HT-u me gurnula dobra poslovna prilika koju sam dobio i nove tehnologije s kojima sam dobio priliku raditi. Karijeru u HT-u sam započeo u odjelu logistike, a brzo sam prešao u IT odjel gdje sam se počeo baviti raznim projektima u SAP-u, a nakon toga u Billingu. Dugi niz godina u HT-u me držala mogućnost razvijanja karijere kroz mijenjanje različitih odjela i različitih IT tehnologija.

Nakon 16 godina karijere u HT-u, zaposlio sam se, prije dvije godine, u King ICT-u gdje sam došao na poziciju SAP konzultanta, a posebno sam im bio zanimljiv jer sam posljednjih 6 godina u HT-u radio na Billingu pa sam mogao povezati SAP i Billing tako da danas radim u SAP Billingu. 

Važno mi je bilo prilikom svakog prelaska svugdje ostaviti otvorena vrata tako da sam i dan danas u dobrim odnosima sa svim bivšim kolegicama i kolegama.

 

Zašto ste se odlučili na upisivanje MBA programa?  

Uvijek sam razvijao znanja i vještine, prije MBA programa to sam radio kroz razne tečajeve i edukacije, a zaokružio sam s MBA programom. Prije pravog MBA programa završio sam DSM što je zapravo bio poseban program Ekonomije na FER-u koji je bio koncipiran kao „mini MBA“. Nakon DSM-a sam, uz sufinanciranje HT-a kao tadašnjeg poslodavca, odlučio završiti i MBA program Ekonomskog fakulteta. Dugo sam se dvoumio između Cotruglia i Ekonomskog fakulteta jer su bili u predviđenom budžetu, ali nakon istraživanja odlučio sam se za Ekonomski fakultet jer sam dobio dojam da je veća satnica predavanja, a završetkom sam stekao znanje sveučilišnog specijalista (prije je to bio tzv. magisterij).

 

Što biste promijenili kada bi imali današnje znanje i novi početak sa 18 ili 25 godina?

Otišao bih svakako na 2-3 godine u inozemstvo kako bih proširio svoja znanja i horizonte te usavršio jezik (pogotovo njemački). Smatram kako bi time bio još kompetitivniji što bi mi značajno pomoglo u nastavku karijere u Hrvatskoj. Mladoj osobi puno pomaže u životu upoznavanje drugih kultura, jezika i poslovanja u drugim državama.

 

Koji vam je bio najveći poslovni, a koji privatni izazov?   

U HT-u smo imali veliki projekt uvođenja SAP-a na kompletno skladišno poslovanje, a time i kompletno prilagođavanje svih skladišnih procesa. Nismo samo uveli novi sustav nego i puno drugih podsustava i alata. Cilj je bio potpuno automatizirati proces primitka, praćenja i izdavanja robe, a najveći izazov je bio otpor kolega prema promjenama. Malo po malo, kroz pilot projekte smo dokazivali kolegama koliko benefita im donosi takva promjena i na kraju smo na zadovoljstvo svih uspješno završili projekt. Najveće priznanje mi je bilo kada su kolege koji su pružili najviše otpora u početku, završetkom projekta rekli da su prezadovoljni novim procesima i IT alatima.

U privatnom životu izazov mi je bila odluka hoću li postati poduzetnik ili ne, ali na kraju sam se odlučio ne pokretati vlastiti posao jer smatram kako je velika odgovornost i rizik biti odgovoran ne samo za svoju obitelj nego i za obitelji svojih zaposlenika.

 

Na koji način smatrate da bi svatko od nas mogao učiniti ovo društvo boljim neovisno od države? 

Prvenstveno većina ljudi treba promijeniti mentalni sklop odnosno način razmišljanja. Najlakše je to postići kroz putovanja, dodatno obrazovanje, upoznati što više kultura i sačuvati moralne vrijednosti. Trebamo pokazati svojim primjerom da si pošten, nepotkupljiv, radišan, pokazati da imaš strategiju i viziju. Navedeno je baza, a sve ostalo je nadogradnja.

Kao društvo smo se počeli mijenjati, ali mislim da nas čeka još dug put prije nego možemo reći kako smo uspjeli promijeniti mentalni sklop našeg društva. Trebati će nam minimalno još jedna-dvije generacije za takvu promjenu.

 

Prema Vašem mišljenju, koliko tu može pomoći MBA Croatia? 

Možemo pomoći sa savjetima stručnjaka za pojedina područja. Također, vlastitim primjerima kao što to rade mnogi članovi udruge MBA Croatia. Osobno nastojim puno razgovarati i dijeliti znanja s kolegicama i kolegama unutar i izvan udruge, te svojim primjerom utjecati na svoju bližu privatnu i radnu okolinu.

 

Koje benefite vidite da pruža MBA Croatia? 

Vrhunski stručnjaci koji nam održavaju predavanja, kvalitetan networking, argumentiranu razmjenu mišljenja što pomaže u mijenjaju mentalnih obrazaca ovog društva kao i nas samih.

 

Gdje vidite udrugu MBA Croatia za 5 godina?

Vidim je s većim brojem članova, više inicijativa što je u korelaciji s povećanjem broja članova i većoj prisutnosti MBA udruge u akademskim ustanovama. 

 

Koji doprinos mislite da možete dati kao profesionalac?

Iako sam, kao i svi ostali kolegice i kolege iz udruge, ograničen vremenom i uvjetima u privatnoj i radnoj okolini nastojati ću dati svoj doprinos privatno i poslovno. Privatno razmjenom stavova s ljudima u svojoj okolini, a poslovno na sličan način mogu pomoći kolegicama i kolegama u svojoj domeni stručnosti.

Neven Polovina
hrCroatian