Prof. dr. sc. Dragan Schwarz, dr. med.

“Vrijednost znanosti u poslovanju – Radiochirurgia”

MBA Croatia ugostila je 24.01.2023. kao predavača vizionara i inovatora u zdravstvenoj industriji, prof.dr.sc. Dragana Schwarza.

Prof Schwarz našim je članovima i gostima pojasnio kako i na koji način zdravtsvo može najbolje – a Radiochirurgia to sigurno je.

Prof. Schwarz s razlogom je dobtnik nagrade MBA Croatia za povezivanje znanosti i poslovanje.

Jedna od najvažnijih stvari koje nam je prof. Schwarz prenio, a može se reflektirati na svaki tim – pa i poslovni – je činjenica da svaki tim mora biti sastavljen od više stručnjaka iz više područja koji onda zajedno donose važne odluke.

Egu nema mjesta u poslu kojeg Prof. Schwarz radi – a samim time možemo zaključiti da je tako i u svim uspješnim timovima.

Radiokirurgija je relativno nova grana medicine, koja je razvijena prvenstveno za liječenje tumora na mozgu. Danas se koristi za tretmane liječenja karcinoma gotovo svuda u tijelu.

U Hrvatskoj radiokirurgija se koristi već 15 godina, u KBC-u Zagreb, u kojem neurokirurzi uz pomoć tzv. gama noža operiraju metastaze na mozgu. Prof.dr. Dragan Schwarz je sa svojim timom tu tehniku prvi u jugoistočnoj Europi počeo koristiti za liječenje tumora i metastaza i na drugim organima, poput pluća, prostate, jetre ili gušterače. Radiokirurgija ne koristi skalpel, karcinom se milimetarski precizno gađa fokusiranom radioaktivnom zrakom i na taj način uništava. Pacijent nakon operacije nema šavova, vanjsko tkivo mu nije oštećeno i ne mora ležati u bolnici.

Klinika Radiochirurgia ima oko 90 stalno zaposlenih i desetak vanjskih suradnika. Vodstvo klinike je u tehnologiju od početka rada investiralo preko 30 milijuna eura. HAMAG BICRO dao im je garanciju za dio projekta, a Unicredit Leasing kreditnu liniju za opremu. Također, svu svoju privatnu imovinu stavili su pod hipoteke.

Tehnologija općenito je donijela revoluciju u medicinu. Radiochirurgia je prva u Europi kupila najnoviju generaciju uređaja CyberKnife S7 s umjetnom inteligencijom. To je sustav koji locira stanice tumora u tijelu, čak i ako se organ pomiče tijekom postupka, i precizno ih uništava visokom dozom zračenja bez oštećenja vanjskog tkiva. Uz to, uređaj ima mogućnost učenja. Prikuplja podatke tijekom svakog postupka i postaje sve bolji i bolji.

hrCroatian