Predavanje: Istine i zablude o euru i Europskoj uniji, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, 10.04.2013.

Poštovani,

post-27.03.2013.

 

Pozivamo Vas na predavanje koje će održati prof. dr. sc. Ivan Lovrinović  na temu

Istine i zablude o euru i Europskoj uniji

u organizaciji Udruge MBA Croatia u srijedu 10.04.2013 u 18:00 u prostorijama offSpace-a (Uredi.hr d.o.o., Poslovni centar VMD, Ulica grada Vukovara 269D, Zagreb).
Tko je Ivan Lovrinović?
Prof. dr.sc. Ivan Lovrinović diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je također 1995. godine obranio svoju doktorsku disertaciju. Od 1988. godine radi kao asistent na EF u Zagrebu, a 2002. godine izabran je u zvanjeizvanrednog profesora. Iste je godine postao Dekanom EFZG-a i tu dužnost obnašao je pune četiri godine. Od 2006. godine postao je redoviti profesor.
2001. godine dobio je nagradu „Mijo Mirković“ za knjigu „Montetarna politika“, najbolju objavljenu knjigu na Ekonomskom fakultetu – Zagreb. Član je Hrvatskog društva ekonomista, a dvije je godine bio na čelu Vijeća društvenih i humanističkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Glavna područja kojima se bavi jesu monetarna politika, međunarodni financijski menadžment, monetarna politika EU te investicijsko bankarstvo.
Prijave
Ulaz na predavanje je slobodan za sve koji se prijave. Broj mjesta na predavanju je ograničen, a mjesta će se popunjavati prema redoslijedu prijave uz prednost članovima Udruge MBA Croatia. Prijavite svoj dolazak na predavanje ovdje.
O predavanju

Građani Hrvatske i poslovni sektor imaju velika i pozitivna očekivanja nakon ulaska u Europsku uniju. Proteklih godina mnogo je napora učinjeno u ostvarivanje nominalne konvergencije kako bi se ispunili kriteriji iz Maastrichta. Prema tim kriterijima Hrvatska bolje stoji sada od mnogih članica EU i Eurozone koje su za razliku od nas značajno povećale javni dug i deficite proračuna. Međutim, vrlo malo pažnje je posvećeno u prethodnom razdoblju realnoj konvergenciji koja je puno važnija. Ulaskom u EU ukidaju se uvozne carine prema zemljama EU a povisuju se carine na izvoz u zemlje Cefte, što predstavlja šok za gospodarstvo. Također nastupa poznati efekt koji su iskusile sve zemlje, posebno male, nakon ulaska u EU a to je „šok potražnje“ koji povećava deficit trgovačke bilance i negativno djeluje na zapošljavanje i rast BDP-a. Prevelika se pažnja pridaje kohezijskim i strukturnim fondovima pa se stjeće dojam da je to zamjena za aktivnu ekonomsku politiku zemlje. U vezi uvođenja eura također vlada veliko neznanje i taj se problem promatra samo tehnički. Najmanje je poznata činjenica da EU nije jedinstvena država, odnosno da se ne radi o Sjedinjenim europskim državama, već uniji samostalnih država pa se postavlja teza da je euro novac bez države što otvara nove dileme. Tijekom predavanja će se pokušati sagledati pozitivne i negativne posljedice pristupanja Hrvatske EU, a posebice pitanje monetarnog suvereniteta i vremena preuzimanja eura.

Postani i Ti dio MBA Croatia
Podržite rad Udruge i postanite član Udruge MBA Croatia! Kako se učlaniti pročitajte ovdje.

hrCroatian