MBA Croatia predavanje: Zašto ne postoji budućnost komercijalnih i javnih televizija u Hrvatskoj i regiji, Ivan Ćaleta i Marko Ugarković

Dragi naši MBA-ovci i svi prijatelji Udruge,

Pozivamo Vas na predavanje koje će održati Ivan Ćaleta, osnivač prve privatne televizijske kuće u Hrvatskoj, i Marko Ugarković,  bivši član Uprave HRT-a, na temu

“Zašto ne postoji budućnost komercijalnih i javnih televizija u Hrvatskoj i regiji”

Predavanje će se održati u utorak 18.11., s početkom u 18:00 sati (okupljanje počinje 10 minuta ranije) u prostorijama HGK (Nova Cesta 7, Zagreb). Organizator ovog eventa je udruga MBA Croatia. Članovima udruge ulaz je besplatan, dok je za ostale cijena ulaznice 50,00 kn. Ulaznice je moguće kupiti isključivo putem Entrio sustava (https://www.entrio.hr/event/mba-croatia-predavanje-zasto-ne-postoji-buducnost-komercijalnih-i-javnih-televizija-u-hrvatskoj-i–1900).

Cilj predavanja je proći kroz pet dolje navedenih tematskih cjelina.

1. Da li gledanost bira program ili program bira gledanost?

– Zašto toliko turskih sapunica,

– kvaliteta programa nekad i danas,

– istraživanje

2. Koliko politika utječe na novinarstvo

– Novinarstvo i novinari (otkaz neposlušnih novinara)

3. Jeli HRT javna ili državna televizija

4. Odnos marketinga i programa

5. Što je budućnost televizija ??

 

O predavačima:

Ivan Ćaleta rođen je 1955. u Ogulinu. Osnivač je prve privatne televizijske kuće u Hrvatskoj, s nacionalnom koncesijom – NOVA TV. U projekt izgradnje komercijalne televizije krenuo je u trenutku kad je u Hrvatskoj postojao samo HTV kao državna televizija, a u kratkom roku je izgradio respektabilnu medijsku kuću – koja je potom postala vodeća TV grupacija u Hrvatskoj. 2004. izlazi iz vlasništva Nove TV, koja je tada preuzeta od strane medijske korporacije CME (Centraleuropean Media Enterprises Ltd.).
2000. godine g. Ćaleta preuzima i televizijsku kuću – OBN, u susjednoj državi, Bosni i Hercegovini.  Televizija OBN (Open Broadcast Network) je do tada bila pod direktnom upravom OHR-a (Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Europske unije za Bosnu i Hercegovinu  – eng. Office of the High Representative – OHR). Tada OBN postaje prva privatna komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu, u čijem je suvlasništvu g. Ćaleta i danas. 2011. godine je tvrtka Chellomedia kupila 40% udjela u televiziji OBN. OBN je danas jedna od vodećih medijskih TV kuća na tom tržištu.
Jedno vrijeme bio je i suvlasnik slovenske komercijalne televizijske kuće “Prva TV”, a
dugogodišnji je vlasnik i media buying agencije GRP media.
G. Ivan Ćaleta pionir suvremenog TV poslovanja u Hrvatskoj, BiH pa i u široj regiji, a na ova tržišta je doveo suvremeni know how TV businessa poput zakupa medijskog prostora na temelju GRP-a, realizacije prvih reality showa i niza drugih inovacija.

Marko Ugarković nakon karijere u internacionalnim kompanijama (Johnson i  Rickitt Benckiser) na managerskim pozicijama odlazi u medijsku industriju. Član je uprave OBN-a od 2007. do 2010. godine te zatim član Uprave HRT-a od 2011. do 2012. godine. Trenutno radi kao konzultant, a radio je i kao CEO Digitela u procesu restrukturiranja.

Sponzor ovog predavanja je Pernod Ricard.

hrCroatian