Gordan Lauc: Genos – Od startup-a do globalnog lidera u visokoprotočnoj glikomici u 10 godina

729494

 

Akademsko poduzetništvo temelj je uspjeha velikih istraživačkih sveučilišta u svijetu, no u Hrvatskoj su iznimno rijetki primjeri uspješnog transfera znanja iz akademske zajednice u gospodarstvo. Jedan od takvih primjera je Genos d.o.o., koji je u 10 godina izrastao iz malog startupa u globalnog lidera u visokoprotočnoj glikomici. U predavanju će biti prikazano što je to Genos danas i kako je do toga došao, te zašto je važno istraživati glikane i uvesti ih kao biomarkere u personaliziranu medicinu.

O predavaču:

Prof. dr. sc. Gordan Lauc rođen je 1970. godine u Osijeku. S nepune 22 godine diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirao iz polja kemija, grana biokemija 1995. godine. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1997. godine za docenta, 2002. godine za izvanrednog profesora, 2005. godine za redovitog profesora, a 2010. godine za redovitog profesora u trajnom zvanju. Od 1997. do 1998. usavršavao se na Johns Hopkins sveučilištu u Baltimoru kao dobitnik prestižne Fulbrightove stipendije. Od 1998. do 2010 godine s 20% radnog vremena radio je i kao Predsjednik katedre za Medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju Medicinskog fakulteta Osijek, gdje 1999. godine utemeljuje i DNA laboratorij za identifikacije žrtava Domovinskog rata. U periodu od 2001. do 2005. godine bio je Prodekan za znanost Medicinskog fakulteta u Osijeku. 2001. Godine izabran je za gostujućeg profesora Sveučilišta Johns Hopkins, a 2011. godine za člana prestižnog Johns Hopkins Society of Scholars. 2012. Godine izabran je za počasnog profesora Sveučilišta u Edinburgu i naslovnog profesora na Sveučilištu Edith Cowan u Perthu, a 2015. godine za počasnog profesora Kings College London. 2013. godine dobio je i Hrvatsku državnu nagradu za znanost.

  1. godine prof Lauc je utemeljio je tvrtku Genos koja danas zapošljava tridesetak ljudi i sudjeluje u brojnim međunarodnim istraživačkim projektima. U području visokoprotočne glikomike Genos je vodeći u svijetu. Istraživači u Genosu proveli su prve velike studije glikoma plazme (2009.) i glikoma imunoglobulina G (2011) koje su omogućile povezivanje genomike i glikomike, te brojne velike kliničke i epidemiološke studije. Ugledni časopis The Scientist rangirao je Genos kao najbolje mjesto za rad istraživača na svijetu u kategoriji «gospodarstva».

To su neke od tema koje će biti predmet predavanja Gordan Lauc.

Za članove udruge MBA Croatia ulaz je besplatan, za ne članove cijena ulaznice je 50,00 kn, a za partnerske Udruge cijena je 25,00 kn.

Ulaznice su dostupne preko Entrio sustava.

Written by

Nina je asistentica u udruzi MBA Croatia. U udruzi je odgovorna za objave na web stranici, kreiranje infografika i ostalog vizualnog sadržaja, organizaciju predavanja i eventa, sudjelovanje i pisanje zapisnika na sastancima Uprave udruge te koordiniranje projekata udruge. Završila je marketing na Ekonomskom Fakultetu u Zagrebu i trenutno radi u Atradiusu u Amsterdamu kao marketing communications assistant. Zaljubljenik je u marketing i sve što je povezano s njim, a u slobodno vrijeme vesla po amsterdamskim kanalima.

hrCroatian