MBA Predavanje: Upoznajmo konkurenciju – strateška konkurentska analiza

Dragi naši MBA-ovci i svi prijatelji Udruge!

Pozivamo vas na predavanje koje će održati prof.dr.sc. Darko Tipurić pod naslovom

„Upoznajmo konkurenciju: Strateška konkurentska analiza“

Predavanja će se održati u utorak 25. ožujka, s početkom u 18 sati (okupljanje počinje 15 minuta ranije) u prostorijama HGK (Nova cesta 7, Zagreb).

Organizator ovog eventa je udruga MBA Croatia. Članovima udruge ulaz je besplatan, dok je za ostale cijena ulaznice 50,00 kn. Ulaznice je moguće kupiti isključivo putem Entrio sustava (ovdje).

OPIS PREDAVANJA:

Promatranje problematike strateške analize konkurenata počiva na pretpostavci kako je dijagnoza situacije čiji je neizostavni dio, uz analizu industrije, strateških skupina, makrookoline te korporativnog upravljnja i interne analize poduzeća, ujedno i analiza konkurenata preduvjet  strateškog usmjerenja i konkurentskog pozicioniranja poduzeća. Drugim riječima, dijagnoza situacije i analiza konkurenata preduvjet su ostvarivanja, a posljedično i zadržavanja održive konkurentske prednosti.

Kroz pregled najvažnijih teorijskih okvira i koncepata strateške analize, predavanje je usmjereno na promišljanje odgovora na sljedeća pitanja „Što usmjerava konkurenta?“; „Što konkurent čini i može činiti“, odnosno kakvi su trenutni ciljevi, strategija, pretpostavke te resursi i sposobnosti istog. Je li konkurent zadovoljan svojim industrijskim položajem? Koje će strateške poteze i promjene konkurent vjerojatno učiniti kako bi mogao odgovoriti na naše strateške inicijative? U kojim je područjima konkurent ranjiv i što bi ga moglo potaknuti na snažnu stratešku akciju?

Usmjereno na kritičko promišljanje spomenutih pitanja, predavanje se vodi primjerima kako iz domaće, tako i iz inozemne prakse te kroz detaljno upoznavanje stvarnih obilježja specifične djelatnosti i/ili industrije pruža dodatnu vrijednost za slušatelja.

O PREDAVAČU:
post-11.03.2014.DarkoDarko Tipurić, redoviti profesor u trajnom zvanju  na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, rođen je 08. 03. 1966. godine u Sarajevu. Gostujući je profesor na splitskom i sarajevskom Ekonomskom fakultetu, Sveučilištima u Puli i Dubrovniku, te Visiting Fellow na Leeds Metropolitan University. Osim toga, profesor Tipurić voditelj je međunarodnog poslijediplomskog specijalističkog studija “Poslovno upravljanje (MBA)”, poslijediplomskog specijalističkog studija „Strategija i korporativno upravljanje” te član odbora poslijediplomskog studija “MBA in Construction” Sveučilišta u Zagrebu. Jednako tako,  Darko Tipurić je voditelj programa „Konkurentnost hrvatskih poduzeća” te voditelj i glavni istraživač projekta „Korporativno upravljanje i konkurentnost hrvatskih poduzeća” MZOŠ-a, a sudjeluje i na brojnim kako domaćim, tako i inozemnim znanstveno istraživačim projektima. Autor je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova iz područja menadžmenta u zemlji i inozemstvu, a znanstveni i stručni interes posljednjih godina usmjeren mu je na istraživanje konkurentske sposobnosti i strategija hrvatskih poduzeća te na radničko dioničarstvo, privatizaciju i korporativno upravljanje. Najrecentnija autorska ostvarenja (2014.) su urednička knjiga „Rethinking Corporate Governance“ u izdanju svjetski poznatog izdavača Pearson Education i autorsko djelo „Iluzija strategije – Razotkrivanje socijalno konstruirane zbilje poduzeća“. Darko Tipurić uvaženi je stručnjak i konzultant brojnih hrvatskih i inozemnih poduzeća i drugih institucija te aktivno sudjeluje na projektima razvoja poduzetništva, menadžmenta i korporativnog upravljanja u tranzicijskim zemljama.

hrCroatian